Топящ се ледник, голям колкото катедралата, има опасност да се

...
Топящ се ледник, голям колкото катедралата, има опасност да се
Коментари Харесай

Евакуират жители и туристи от италианска долина заради топящ се ледник

Топящ се хладилник , огромен колкото катедралата, има заплаха да се разпадне поради горещото време, което постанова евакуацията на част от италианска алпийска котловина , оповестява " Ройтерс ".

Специалисти в хеликоптери схванаха, че ледникът Планпинцо на височина от към 2800 метра в долината Ферет в масива Монблан се плъзга рисково .

Топлинна вълна е основала пласт вода под ледника , който е формиран от към 500 кубически метра лед - почти размерите на Миланската катедрала , което го прави по-податлив на строшаване .

" На скалата има голям блок лед и може да се отдели за момент ", разяснява специалистът Фабрицио Троильо на уеб страницата на " Кориере каузи сера ".

Около 75 поданици и туристи в домове или хотели в застрашената част на долината са евакуирани , а полицията поставя трудности, с цел да предотврати навлизането на други.

Застрашената част от долината е разграничена на " алена зона ", която може да поеме пряк удар и " жълта зона ", която може да пострада от ударни талази, породени от изместване на въздуха и други вторични резултати.

Местните представители обявиха, че доста туристи в елементи от долината, които не са директно застрашени към този момент са избрали да изоставен .

" Сезонът вървеше добре, макар пандемията Коронавирус ", съобщи Якопо Нитри, който има дребен хотел в региона. " Трябваше да изпратя 25 клиенти и да анулира някои резервации. Ако обстановката не бъде позволена през идващите няколко дни, това ще бъде злополука . "

Подобна евакуация се организира предишния септември , когато същият хладилник сподели признаци на неустойчивост , което продължи няколко дни.
 Топящ се хладилник заплашва котловина на Монблан
Топящ се хладилник заплашва котловина на Монблан

Ледникът е ситуиран на връх Гран Жорас
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР