Тополовград. От 13 до 19 май в Тополовград ще се

...
Тополовград. От 13 до 19 май в Тополовград ще се
Коментари Харесай

Хасково: В Тополовград ще се проведе 24-тото издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев”

Тополовград. От 13 до 19 май в Тополовград ще се организира 24-тото издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и ирония „ Велко Кънев ” – Тополовград 2019. Това оповестиха от пресцентъра на Община Тополовград . Фестивалът се провежда от Министерството на културата, Държавната организация за българите в чужбина, Съюза на артистите в България, Съюза на националните читалища, Община Тополовград и читалище „ Св. св. Кирил и Методий - 1894 ”. В седемте фестивални дни на сцената на нашето читалище ще се показват 19 театрални състава. Във фестивалната стратегия ще вземат участие български театри от чужбина - Австрия, Испания, Канада, Молдова, Сърбия и Украйна. По традиция във фестивала ще се показват любителски театри от България.
През 2018 година за първи път театралният фестивал „ Велко Кънев ” се организира с присъединяване на български театри от чужбина и любителски театри от България, което го трансформира в същински български празник на театъра. Гостите от българските театри от чужбина през седемте дни на фестивала показват гения си пред българска аудитория и способстват за запазване на българския дух надалеч зад рамките на Родината.
Фестивалът ще се открие на 13 май в 18.30 часа с Фестивално шествие на площад “Освобождение ” и с Тържествена гала за издигане знамето на фестивала. В 19.30 часа ще стартира тържественото разкриване на фестивала в театралния салон с присъединяване на креативен сформира на читалището. В 20.00 часа на Фестивалната сцена ще се показа Театърът на комедията „ Велко Кънев ” при читалище „ Св. св. Кирил и Методий - 1894 ” с постановката „ Всичко е добре, когато свършва, както ви се харесва ” от Майкъл Грийн.
Жури с ръководител огромният български режисьор Борислав Чакринов ще отличи най-хубавите театрални сформира и артисти. На носителя на огромната премия ще бъде връчена статуетката „ Златна камила " - дело на тополовградския художник Христо Дюлгеров.
Тържественото закриване на Театралния фестивал и награждаването на отличените театрални сформира ще бъде на 19 май от 18.00 часа. На закриването на Фестивала ще бъде показан спектакълът на Драматичен спектакъл „ Стефан Киров ” – Сливен „ Между два стола ” от Рей Куни, режисура Васил Василев, с присъединяване на Герасим Георгиев - Геро.
И тази година Програмата включва Втора фестивална сцена, която ще се организира в прилежащи общини. В рамките на Втората сцена ще се показват най-хубавите сформира от фестивалния плакат, като представленията ще бъдат безвъзмездни за публиката.
Театралният фестивал в Тополовград е основан през 1996 година. В седемте си издания фестивалът бе народен, а в четири от тях се организираше като Балкански фестивал. От 2007 година Театралният фестивал се организира като Международен фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и ирония. От 2012 година Фестивалът с чест носи името на великия Велко Кънев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР