Тополовград. На централния градски площад Освобождение“ жители и гости на

...
Тополовград. На централния градски площад Освобождение“ жители и гости на
Коментари Харесай

Хасково: На площад „Освобождение“ в Тополовград се състоя празнична церемония за отбелязване на Националния празник на България

Тополовград. На централния градски площад „ Освобождение “ поданици и посетители на града честваха тържествено Националния празник на България. Това оповестиха от пресцентъра на Община Тополовград . Общественици, жители, възпитаници, деца склониха глави за респект на героите, починали за Свободата. Сред присъстващите бяха ръководителят на Общинския съвет Васил Сяров, заместник-кметът на Общината Маргарита Георгиева и общински съветници. С тържествено шествие присъстващите на церемонията с венци, водени от колона знаменосци и мажоретки, дойдоха пред паметника на починалите.
Слово в възхвала на героите произнесе водещата на церемонията Райна Зотова. Малките рецитатори от читалищната детска групировка за художествено слово „ Сладкодумци “ – Александра Янчева и Филип Димитров, рецитираха стихове. Заместник-кметът Маргарита Георгиева поздрави жителите с празника и напомни: „ Да не забравяме тези същински българи, които със саможертвата си подсетиха на Европа, че там на Балканите има един народ, който погива в иго. Да помним Батак, бесилото на Левски. Да не забравяме стотиците войводи и революционери, селяните, дръзнали с елементарна тояга и нож да се опълчат против поробителя, да почитаме шепата родни спартанци, които отстояха Шипка. Нека с бездънен реверанс през днешния ден отдадем респект на войните от доста нации – руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци, които оставиха костите си на нашата земя за нашата независимост ".
" Историята помни години и събития. Всяко време пояснява по собствен метод тези мрачни години. Нека я четем на кървавия баташки тъпак, в музеите, съхранили ръждясали пушки, револвери, флагове на славата и гибелта! Без памет няма бъдеще. Да помним е наш дълг “, сподели още заместник-кметът Георгиева.
Венци и цветя бяха поднесени от името на Общината, Общинският съвет, политически партии партии, институции, учебни заведения, жители.
След тържествената гала на площада извиха хоро танцови клубове в границите на самодейността „ Пробуждане с хоро “.
В навечерието на Трети март самодейни сформира от читалището, учебните заведения и Детската градина изнесоха концерт, отдаден на Освобождението.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР