Топлото и сухо време от последните седмици, което някои наричат

...
Топлото и сухо време от последните седмици, което някои наричат
Коментари Харесай

Край на циганското лято, кога идва снегът

Топлото и изсъхнало време от последните седмици, което някои назовават циганско лято, е на път да завърши в идващите дни. Още през днешния ден чакаме валежи, които ще стартират в Югоизточна България и ще се движат на северозапад в границите на деня.

ВИЖТЕ ЧАРЪТ НА ЕСЕНТА В СНИМКИ

В западната половина на страната ще остане най-вече изсъхнало, само че облачно. Ще духа слаб до сдържан вятър от изток-североизток. Температурите денем ще са до 23 градуса в най-южните региони.

Синоптиците предвиждат топъл октомври

По Черноморието

ще е най-вече облачно, със слаби валежи от дъжд. Ще духа слаб до сдържан вятър от север-североизток. Максималните температури на въздуха ще бъдат 19-20 градуса, а на морската вода – 18-19 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала, осведоми Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките.

В планините

облачността ще е раздрана, по забележителна над масивите от източната половина на страната. Там на обособени места е допустимо едва да превали. В планините преваляванията ще са в Странджа, Сакар, източните Родопи и източните дялове на Стара планина. В по-ниските планински региони термометрите ще гонят 15-16 градуса, а по по-високите места – към 9.

По нашите географски ширини

през уикенда

ще навлезе студен въздух от север, с помощта на антициклон над Централна Европа, осведоми NOVA. В началото на седмицата в източните елементи на Средиземноморието ще се развие и мощен циклон. В резултат на всичко това дневните температури ще паднат до към 13-16 градуса, а в Западна и Южна България ще се излеят първите по-значителни есенни дъждове.

Първият сняг

се чака да падне доникъде на идната седмица. Комбинацията от антициклон на север и циклон на юг ще донесе превалявания от дъжд и по-ниски температури. В по-високите елементи на планините, над 1500 метра, температурата ще падне фрапантно в понеделник и вторник. Тогава там се чакат слаби превалявания от сняг с завивка до няколко сантиметра. Ще побелее в Рила, Пирин, Западните Родопи и Централна Стара планина.

В края на другата седмица ,

след 28 октомври, следва мощен приток на леден арктически въздух от север. Температурите и в по-ниските елементи на Западна България ще паднат към и под нулата. Отново се чака снеговалеж, като покривката в планините може да доближи до 6-7 сантиметра. Валежи от сняг се обрисуват по цялата ни западна граница със Сърбия.

До края на почивните дни и при започване на идната седмица времето ще е динамично над цяла Южна Европа. Днес чакаме интензивни превалявания по крайбрежията на Източна Испания и по-конкретно в региона на град Валенсия. Испанските метеоролози сигнализират за предстоящи валежни количества сред 100 и 300 литра на квадратен метър.

Подробна прогноза за времето у нас и по света вижте на Sinoptik.bg.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР