Топлофикация София ще участва самостоятелно на Българската независима енергийна борса

...
Топлофикация София ще участва самостоятелно на Българската независима енергийна борса
Коментари Харесай

През 2020 г. "Топлофикация София" ще продава електроенергия без посредник

Топлофикация София " ще взе участие независимо на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) през 2020 година Това оповестиха от сдружението на уеб страницата си. Досега столичната топлофикация продаваше електрическа енергия с посредническата активност на свързваната с предприемача Христо Ковачки компания " Гранд енерджи дистрибюшън ".

" Управителният съвет на сдружението утвърди условията за осъществяване на процедура за избор на координатор на общоприета балансираща група и Вътрешни правила за присъединяване на Българската самостоятелна енергийна борса ", прецизират от компанията, като допълват, че двата документа ще бъдат налични на уеб страницата на сдружението.

В известието на " Топлофикация София " се показва, че фирмите-координатори на балансиращи групи са посочени в обществения указател на Комисията за енергийно и водно контролиране и те ще бъдат поканени да показват предложения. Така трябвало да се обезпечи " изцяло транспарантен и оптимално преференциален за сдружението избор ".

" С оглед оптимално ефикасната позиция на сдружението по повод реализирането на създаваната лична електрическа сила, са заложени следните условия: избор на пазарен сегмент за продажба през БНЕБ на електрическа енергия; разбор на финансовият риск, произхождащ от продажба на създадената електрическа сила и риска от липса на покупател и неспособност за реализация на количествата и най-важното - опция за предплатено заплащане по двустранни контракти за продажбата на сила ", написа още в известието.

В средата на предишния месец изпълнителният шеф на " Топлофикация София " инж. Кремен Георгиев подаде оставка, като уточни персонални аргументи за нея. За краткотрайно изпълняващ длъжността е назначен Александър Александров. Смяната на изпълнителния шеф пристигна няколко месеца откакто " Булгаргаз " заведе дело против сдружението за дължими 35 млн. лв. за доставен природен газ. Сумата е част от общо дълг от над 120 млн. лева Той беше насъбран единствено за година, в интервала август 2018 - август 2019 година, откакто преди този момент " Булгаргаз " продаде на Българския енергиен холдинг вземанията си от столичното сдружение в размер на 105 млн. лв..

В началото на седмицата ръководителят на групата на " Демократична България " в Столичния общински съвет Методи Лалов разгласи, че единствено за първите девет месеца на тази година " Топлофикация София " е натрупала нови 88 милиона лв. загуби при планувани 14 млн. за цялата година. По думите му договорът за посредническа активност при продажбата на електрическа енергия, създадена от " Топлофикация София ", е подписан без конкурс. Според специалисти " Гранд енерджи дистрибюшън " печелела 25 милиона лв. от преференциалната цена, по която страната изкупува тока от общинското отоплително сдружение.

Не на това мнение обаче е ръководителят на общинския съвет Елен Герджиков. Той отбрани контракта на общинското сдружение с " Гранд енерджи дистрибюшън ", като изясни, че този контракт минимизирал борсовите опасности.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР