Топлофикация София ще преговаря с държавата за компенсиране на увеличените

...
Топлофикация София ще преговаря с държавата за компенсиране на увеличените
Коментари Харесай

Общината ще иска рамо от държавата за "Топлофикация София"

Топлофикация София " ще договаря с страната за компенсиране на увеличените си разноски след скока на цените на природния газ и на въглеродните излъчвания. Това реши съвсем единомислещо Столичният общински съвет (СОС) на изключителната сесия през днешния ден по този мотив.

Ако страната не помогне, общинското сдружение ще натрупа нов дълг от 247 млн.лева до края на годината към доставчика " Булгаргаз ", се показва в отчета. Негови вносители са ръководителите на всички политически групи в СОС. В момента сдружението купува природен газ на съвсем двойна цена, по отношение на заложената през юли от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Към 28 септември " Топлофикация София " има общи отговорности към Българския енергиен холдинг в размер на 717.69 млн.лева. Над половината от тях са насъбрани, когато сдружението е било държавно, увери Ваня Тагарева от ГЕРБ. Този интервал е от февруари 2009 година до юли 2010 година Преди това общината и страната са били съсобственици в съответствие 58% против 42%.

Трябваше да се търсят пътища за усъвършенстване на сдружението преди година-две, само че това не стана, съобщи Иван Мечков, общински консултант от Българска социалистическа партия. Той предложи да се прекратят договорите с топлинните счетоворители, които в допълнение оскъпявали услугата. Идеята беше отхвърлена от съвсем всички партии в съвета.

За да е обществено търпима цената на парното " Топлофикация София " е обречена да натрупа задължения, уточни Зафир Зарков. " Държавата в последните месеци изостави София ", поддържа го сътрудника му Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС. Няколко пъти бе очебийно, че парното в София обезпечено ще работи през зимата, макар усложненията.

Общинарите не търсят способи да спрат източването на отоплителното сдружение, съобщи Борис Бонев. Само с намесата на Владислав Панев (бивш консултант от " Демократична България " ) преди година беше преустановен теч за милиони от неблагоприятен контракт на " Топлофикация София " с компания на Христо Ковачки, подсети водачът на " Спаси София ".

Прокуратурата не търси отговорност от управленията на сдружението, " натрупало близо 1 млрд.лева задължения, тъй като в общината ръководи ГЕРБ ", означи Методи Лалов от " Демократична България ". " Ако сме ние, незабавно ще се задействат ", допусна той.

Въпреки острата полемика политическите групи гласоподаваха да се търси отплата от страната като се образува преговорен екип. В него влиза управлението на СОС и ръководителите на другите политически сили, и кметът Йорданка Фандъкова. Извън екипа остана Борис Бонев, тъй като е самостоятелен общински консултант. Предложението да бъде включен бе отхвърлено от ГЕРБ и " патриотите ".

Международна инженерингова компания е направила разбор на положението на " Топлофикация София " и е дала наставления по какъв начин сдружението да се измъкне от нежеланото положение. Анализът е поръчан от Американската организация за търговия и развиване, която през април отпусна 1 млн.долара за търсене на решения за излекуване на отоплителното сдружение. " Докладът на консултантите към този момент е подготвен и сега се превежда. До седмица ще бъде възложен на общинските съветници ", изясни зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Изпълнителният шеф на отоплителното сдружение Александър Александров увери, че загубите понижават. " През 2019 година, когато поех управлението, загубите бяха 87 млн.лева, през 2020 година загубата беше понижена на 67 млн.лева, а бизнес проектът ни за тази година очакваше загуба от 23 млн.лева. На оперативна база това щеше да даде облага от 10-11 млн.лева. За страдание по-късно пристигна цунамито, наречено промени в енергийните пазари, което беше както за нас, по този начин и за всички в Европа и в целия свят. Не чакам да има скорошно положително усмиряване на пазарите ", заключи той.

Само рационализация на сдружението е ключът то да излезе от непрекъснатата серпантина на рестриктивните мерки сред регулаторната рамка и задълженията от предишното, уточни Александров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР