Топлофикация-София“ е в изключително тежко състояние. Във всеки един момент

...
Топлофикация-София“ е в изключително тежко състояние. Във всеки един момент
Коментари Харесай

„Топлофикация София“ още дълго ще бърка по джобовете ни

„ Топлофикация-София “ е в извънредно тежко положение. Във всеки един миг сдружението може да стигне до финансов или механически колапс с тежки последици. Необходими са незабавни дейности или за тотално възобновяване на оборудванията, или за намирането на... чисто нов собственик - било то концесионер, било то притежател.

Последната рекомендация обаче не попада в плана за неговата рационализация, направен от американската консултантската организация Black&Veatch menagement consulting  по съглашението сред Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати (USTDA) и Столичната община.

От показания отчет общинските съветници

за следващ път схванаха какъв брой плачевно е положението

на най-голямата топлофикация у нас. Но още веднъж никой не обели и дума за приватизация на сдружението или за възобновяване му посредством публично-частно партньорство. Вместо това американския съветник показва, че е значимо в " Топлофикация София " да се създадат 860 млн. евро финансови разноски, с цел да придобие тя и оборудванията й допустим, европейски тип.

Любопитният отчет предлага разнообразни благоприятни условия, само че към този момент от Столичния общински съвет не се чуват мнения за концепциите на консултанта. Все отново 860 млн. евро са си съществени разноски - за има-няма два нови лъча на метрото евентуално. 

Според Black&Veatch финансирането може да стане по няколко метода. Един от разновидностите е то да бъде структурирано и обезпечено от водеща интернационална финансова институция. В процеса би трябвало да взе участие и интернационална компания – водач в региона на инженеринга и строителството, която да се избере след търг за реализатор на плана. Това ще минимизира риска и ще подсигурява постигането на заложените цели.

За държавна гаранция не се загатва нищо, защото 

това си е " едноличен " ангажимент на Столичната община,

тъй като надали някой си мисли, че „ Топлофикация София “ просто по този начин - с едно щракане на пръсти - ще бъде преформатирана като държавна благосъстоятелност. „ Финансовата конструкция на плана планува реализацията му да бъде съчетана с минимизиране на цените на  услугата за софиянци “, изясняват консултантите.

Според Black&Veatch „ главно преимущество на оферти проект е фактът, че всички детайли може да бъдат конструирани по едно и също време, като по този метод се форсира завършването на цялата стратегия ".

За приватизация на софийската топлофикация интензивно се говореше преди 10 години, когато нейното финансово положение отново не беше цветущо. Дори се спрягаха хрумвания по какъв начин може да я закупи съветският тръст „ Газпром “. В годините закъсалото дружество за малко бе и държавна благосъстоятелност поради задълженията си към „ Булгаргаз “.

Сега финансовото положение е пагубно, а отговорностите към Българския енергиен холдинг доближават галактически величини. И всичко това още веднъж възроди концепцията за прекачване на активи към страната, с цел да се изплащат задълженията. Само че и в БЕХ

не са доста съгласни да взимат ръждясали тръби

и тежка за поддържане инфраструктура. Пък и какви гаранции може да даде Столичната община, че дългът от над 800 млн. лв. на топлофикация ще бъде изплатен към холдинга?

Американските консултанти оферират опазване на собствеността и създаване на нови когенериращи мощности в Топлоелектрическа централа " София - Изток " и Топлоелектрическа централа " Люлин ". В проекта им е записано и създаване на RDF оборудване за изгаряне на боклуците в Топлоелектрическа централа „ София “. Само поради тази точка екологично настроените общински съветници никак няма да харесат концепцията. А като чуят и сумата за финансовите разноски, сигурно ще стачкуват. Всъщност при добре проведена система за изгаряне на боклука това може да не е проблем за столицата ни. Имаме образеца в това отношение на Виена и други европейски градове.

Докладът на американския съветник може и да стряска на пръв прочит, само че това е действителността в столичната топлофикация –

голяма задлъжнялост и титанични разхищения, 

" против " поправки на парче и никакви пари за вложения в нова мрежа и модернизации са повече от нищожни. Към всичко това тази година се прибавят и високите цени на природния газ, който в допълнение унищожават финансово сдружението.

Ако бъде открит метод препоръчаният проект за рационализация да се приложи, несъмнено мнозина ще си спомнят какъв брой положителни са услугите на централното топлоснабдяване. Наистина, то има своите екологично положителни характерности и е превъзходен метод за отопление на огромните градове. Има смисъл и в мнението на Black&Veatch да се основат спомагателни връзки сред обособените централи, както и да се изградят нови. Това ще спомогне за понижаване на загубите и ограничение на повредите по мрежата. А предлагането на консултанта за природния газ е той да се купува най-вече от Азербайджан, който е на път да стартира вноса на значими количества на Балканите и то в идващите няколко месеца.

Пламен Симеонов

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР