Топлофикация-София е начислила погрешно цели 20% ДДС върху топлинната енергия

...
Топлофикация-София е начислила погрешно цели 20% ДДС върху топлинната енергия
Коментари Харесай

ОТДЪХНЕТЕ: Да, топлофикациите начислили 20% ДДС на сметките

Топлофикация-София е начислила неправилно цели 20% Данък добавена стойност върху топлинната сила при смятането на така наречен изравнителни сметки, вместо гласуваните и обнародвани 9 на 100. Това разкриха от финансовото ведомство ден откакто омбудсманът Диана Ковачева пръв разкри неверните ставки. 

В отговор на запитването по какъв начин би трябвало да се таксуват сумите по изравнителните сметки за миналия отоплителен сезон финансовият министър Росица Велкова дава отговор, че в случая данъчното събитие по доставката е датата, на която заплащането е станало дължимо. А заплащането е станало дължимо на датата на издаване на изравнителната фактура.

" Ако данъчното събитие по доставката (датата, на която заплащането е станало дължимо), е зародило до 08.07.2022 година в това число, ще е използвана общоприетата ставка от 20 на 100 за доставката, надлежно в случай че зародило на 09.07.2022 година и след тази дата, за доставката е използвана понижената ставка от 9 на 100 ", показва МФ.

От коментара на финансовия министър Росица Велкова става ясно, че в случаите, когато топлофикационно сдружение е начислило незаконосъобразно 20% Данък добавена стойност за сумите, дължими по изравнителната сметка, то издадените фактури би трябвало бъдат анулирани и бъдат издадени нови.

С оглед изключително огромния брой фактури, за които може да се наложи корекция, министърът на финансите показва, че корекцията на Данък добавена стойност може да се извърши с издаване на кредитно уведомление. На процедура това значи потребителите на топлофикациите да получат нова фактура с поправените стойности на сумите, които би трябвало да доплащат, както и на сумите, които би трябвало да им бъдат възобновени. 

Както е известно, изравнителните фактури, които се изпращат през юли, може да бъдат обжалвани от потребителите до края на август и едвам по-късно се вършат окончателните изравнявания.

Най-голямото топлофикационно сдружение - Топлофикация София, всеобщо е изпратила на клиентите си изравнителни фактури за действително употребяваната топлоенергия през миналия отоплителен сезон с дата 31 юли. Начисленият Данък добавена стойност в тях обаче е 20%, ставката, която бе в действие до 9 юли.

От Топлофикация София тези дни показаха, че не са нарушили закона. И цитираха законови разпореждания, съгласно които при издаването на фактури, отнасящи се за покупко-продажби с дата на данъчното събитие преди влизане в действие на измененията на закона, следва да се ползва данъчният режим към датата на пораждане на данъчното събитие на доставката, т.е. 20% Данък добавена стойност. Общите фактури, издадени от " Топлофикация София ", са за отчетния интервал 1 май 2021 - 30 април 2022 година, когато е осъществена и доставката на топлинна сила, посочиха оттам. От Топлофикация София споделиха, че разполагат с писмо-отговор от Министерството на финансите, който потвърджава това.

В петък обаче от МФ изпратиха друго пояснение на проблема. Финансовият министър показва, че редът за облагане на изравнителните сметки е като при доставка с непрестанно осъществяване, каквито са доставките на топлинна сила по време на отоплителния сезон. При тези доставки данъчното събитие поражда, когато заплащането е станало дължимо с използваната все още данъчна ставка, прецизира " Сега ". 

Ето и цялостния отговор на финансовия министър Росица Велкова:

Министърът на финансите Росица Велкова отговори на питането на омбудсмана на Република България за начисления Данък добавена стойност в изравнителните сметки на „ Топлофикация “.

В отговора се споделя, че на съображение член 155 от Закона за енергетиката (ЗЕ) клиентите на топлинна сила в постройка - етажна благосъстоятелност, заплащат употребяваната топлинна сила по един от следните определени от тях способи - на 11 равни месечни вноски и една изравнителна вноска;  на месечни вноски, избрани по планирана консумация за постройката, и една изравнителна вноска; по действителна месечна консумация. Топлопреносното дружество или доставчикът на топлинна сила фактурира употребяваното количество топлинна сила въз основа на действителното ползване минимум един път годишно. Правилата за установяване на прогнозната консумация и изравняването на сумите за фактически употребяваното количество топлинна сила за всеки обособен клиент се дефинират с наредбата по член 125, алинея 3 от ЗЕ. Независимо от определения метод на отчитане на действителното ползване на топлинна сила по ЗЕ, доставката на топлинна сила, а в тази ситуация на централно отопление, е доставка с непрестанно осъществяване.

Становището на МФ е, че за реда за облагане на доставките на топлинна сила, фактурирани от топлофикационните сдружения за отоплителен сезон 2021-2022 година с изравнителни сметки, поради че доставката на централно отопление е доставка с непрестанно осъществяване по смисъла на член 25, алинея 4 от ЗДДС, то и избраната разлика сред планирано начислените количества и действително употребяваното отопление в границите на отчетния период е доставка с непрестанно осъществяване, данъчното събитие на която е датата, на която заплащането е станало дължимо, със надлежно използваната данъчна ставка.

Например, в случай че данъчното събитие по доставката (датата, на която заплащането е станало дължимо), е зародило до 08.07.2022 година в това число, ще е използвана общоприетата ставка от 20 на 100 за доставката, надлежно в случай че тази дата е 09.07.2022 година и след тази дата, за доставката е използвана понижената ставка от 9 на 100.

МФ разяснява, че в случаите, когато съответното топлофикационно сдружение е начислило за сумите, дължими по изравнителната сметка налог върху добавената стойност, като е приложена ставка на налога от 20 на 100, приложение следва откри наредбата на член 116, алинея 6 от ЗДДС, като издадените фактури бъдат анулирани и бъдат издадени нови. С оглед изключително огромния брой фактури, за които би се наложила промяна, министърът на финансите показва, че даже в случай че корекцията на фактурирания налог се извърши с издаване на кредитно уведомление, същата следва да се одобри като позволена, както е признато в мнение на зам.- изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите в писмо изх. № 20-00-100/29.06.2020 година

В случаите, когато при отчитането на действителното ползване на топлинна сила 11-те равни месечни вноски за доставките на топлота сила или месечните вноски за доставките на топлота сила, избрани по планирана консумация за постройката, чиито данъчни събития са зародили до 09.07.2022 година и за които е приложена ставка на налога от 20 на 100, надвишават действителното ползване на топлинна сила, следва да бъде осъществена промяна в понижение на данъчната основа на тези доставки посредством издаване на кредитно известие на съображение член 115, алинея 3 от ЗДДС. В тези случаи, в това число и когато задължението за промяна поражда на и след 09.07.2022 година се понижава и начисленият налог върху добавената стойност, като данъчната ставка е ставката, приложена към датата на доставките, чиито данъчни събития са зародили до 09.07.2022 година – 20 на 100.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР