Топлофикация Сливен може да гори боклуци от миналата година. С

...
Топлофикация Сливен може да гори боклуци от миналата година. С
Коментари Харесай

Екоинспекцията поиска ОВОС от фирми на Ковачки, за да горят RDF в Сливен

" Топлофикация Сливен " може да гори отпадъци от предходната година. С плановете на трите нови компании задачата е да се усили количеството

© Надежда Чипева Екоинспекцията в Стара Загора изиска от три компании, свързани с Христо Ковачки, да изготвят оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за предложенията си да горят RDF и въглищен прахуляк в " Топлофикация Сливен ". Самата централа, която също е благосъстоятелност на енергийния предприемач, получи опция да употребява различното гориво единствено с смяна на комплексното си позволение предходната година. За да може да се прибавят още съоръжения и да се усили количеството на изгаряния RDF, ще би трябвало да се направи Оценка на въздействието върху околната среда, защото съгласно екоинспекторите плановете може да окажат доста влияние върху околната среда.

Централата и новото трио

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Топлофикация Сливен " предложи още при започване на 2016 година да изгаря различни боклуци, само че Регионална инспекция за опазване на околната среда изиска да се изготви Оценка на въздействието върху околната среда и компанията отдръпна предлагането си. Малко по-късно тя подаде ново предложение, предвиждащо потреблението на по-малки количества боклуци, за което екоинспекцията реши, че няма потребност да минава през тежката процедура по Оценка на въздействието върху околната среда.

Междувременно преди два месеца " Топлофикация Сливен " и Топлоелектрическа централа " Бобов дол " (също на Ковачки) се оказаха единствените претенденти, участващи като консорциум, които да одобряват 70 хиляди тона RDF от софийския цех за отпадък за период от три години. За това общината предлага да заплати 14.8 млн. лева

Новите три оферти за изгаряне на боклуци в централата в Сливен са изцяло идентични и са направени от " Еко сила холдинг ", " Енергопоник " и " Бултраш " - регистрирани надлежно в Димитровград, Сливен и София и притежавани от Ковачки. Всяка от фирмите показва, че има подписан контракт за наем на по един казан с " Топлофикация Сливен ". Проектите им плануват да се преустроят котлите на природен газ в съоръжения за взаимно изгаряне на RDF и въглищен прахуляк, а създадената пара да се продава на " Топлофикация Сливен ".

Р искове

За всяко от капиталовите оферти районната екоинспекция счита, че би трябвало да бъде направена Оценка на въздействието върху околната среда. Една от аргументите за това е, че плановете са огромни и може да окажат доста влияние върху околната среда. Нещо повече, всички те са ситуирани на площадка, където има настояща огромна горивна апаратура (самата " Топлофикация Сливен " ), и в район с централизация на разнообразни промишлени действия. Като регистрира и обстоятелството, че има подадени общо три такива оферти, Регионална инспекция за опазване на околната среда показва, че всичко това води до кумулиране на резултата. Предвид неизяснения състав на излъчванията във въздуха е належащо да се направи изчерпателен разбор и оценка на сумарния резултат от предстоящите замърсители и на тази база да се реши дали очистващите уреди ще разрешат съблюдаване на нормите за наличие на нездравословни субстанции, считат екоинспекторите. От решението излиза наяве още, че осъществяването на плановете може да докара до образуване на неприятни миризми и нараснали концентрации на прахуляк при превозването на отпадъците.

Самото решение на Регионална инспекция за опазване на околната среда обаче не е дефинитивно. То може да бъде обжалвано пред министъра на околната среда и водите или пред съответния административен съд в 14-дневен период.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР