Топлофикация – Габрово“ може да остане без лиценз и жителите

...
Топлофикация – Габрово“ може да остане без лиценз и жителите
Коментари Харесай

Габрово остава без парно за зимата

„ Топлофикация – Габрово “ може да остане без лиценз и жителите на града надали ще могат да разчитат на парно пред идната зима. Това стана ясно на взаимна конференция на министрите на енергетиката Румен Радев, на финансите Асен Василев, на околната среда Юлиян Попов и кмета на града Таня Христова.

Започват инспекции в топлофикацията поради недоволства на жители за замърсяване на въздуха и неритмично доставяне с топлоенергия. По думите на кмета на града Таня Христова през предходната зима габровци на процедура не са имали централно парно отопление, тъй като през ден е имало повреди. В инспекцията вземат участие и представители на КЕВР, което допуска и преразглеждане на лиценза на топлофикацията, сподели министър Радев.

„ Проблемът не е от през вчерашния ден, той е обвързван с пренебрежителното отношение от страна на оператора на инсталациите към клиентите “, сподели госпожа Христова. През последния зимен сезон топлоподаването е прекъсвано неведнъж заради повреди и обезценка на мрежата.

Инвестиции липсват, а систематичното замърсяване на въздуха в града продължава повече от седем години. Г-жа Христова изрази подозрение, че през зимата клиентите въобще ще могат да разчитат на локалната топлофикация.

Като насилствена административна мярка през март т.г. локалната Регионална инспекция за опазване на околната среда е затворила въглищната част на инсталациите, само че и тази мярка не дава нужните резултати, сподели министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Липсва информация от страна на вложителя за неговите планове да приведе оборудванията в сходство със законодателството.

Министърът на енергетиката Румен Радев зави, че вероятните механически решения на казуса са прекосяване към природен газ и монтиране на термопомпи за публичните здания. Работи се и за дълготрайни ограничения посредством енергийно възобновяване.

Проблемът визира към 4100 клиента, които ще би трябвало да преминат на различно отопление през зимата. Направените проучвания на електропреносната и електроразпределителната мрежа демонстрират, че те могат да поемат вероятно нараснало ползване на ток. Изчисленията сочат, че разликата сред цената на топлинната и на

електрическата сила, която биха платили за отопление жителите на Габрово е сред 1,3 и 1.5 млн. лева Това значи, че клиентите ще би трябвало да платят приблизително до 365 лева повече за отопление, в случай че топлофикацията не работи.

„ Животът и здравето на българските жители коства повече от милион и половина “, съобщи министър Василев. Той добави, че мярката е изключителна, а оповестената сума ще бъде обезпечена от държавния бюджет и ще бъде предоставена на общината за компенсиране на клиентите на топлофикационното сдружение за идния отоплителен сезон.

„ Поел съм ангажимент, че при други случаи на затваряне на съоръжения Министерството на финансите ще обезпечи средства за отоплителния сезон. Ще подкрепи жителите във всички градове, където зародят сходни проблеми ”, сподели той.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР