Топлофикациите нямат никакви основания да искат по-висока цена на парното.

...
Топлофикациите нямат никакви основания да искат по-висока цена на парното.
Коментари Харесай

Омбудсманът: Топлофикациите нямат никакви основания да искат по-високи цени на парното

Топлофикациите нямат никакви учредения да желаят по-висока цена на парното. Това съобщи пред омбудсманът Диана Ковачева. Тя разясни, че към този момент е възразила пред Комисия за енергийно и водно контролиране (КЕВР) и че другата седмица ще има публично разискване, по време на което още веднъж ще възрази.

„ Топлофикациите оферират фрапантно нарастване на цените на парното за идващия сезон и не разбирам на какво от горната страна желаят сходни цени. Например топлофикация във Велико Търново желае 71% нарастване, в Бурас - 32%, в Перник - 61%, във Враца - 41%, в София – 15%. Смятам за изцяло нестимулирано сходно нарастване, още повече, че то не кореспондира по никакъв метод с нарасналото качество. “, сподели Ковачева.

„ Смятам, че сходно фрапантно нарастване в условия, в които хората имат финансови усложнения по никакъв метод не може да бъде обосновано и чакам КЕВР да отхвърли тези нестимулирани претенции “, добави омбудсманът.

По думите й наредбата за цените на топлофикациите, на топлоснабдяването и на топлинната сила би трябвало да бъде изменена, тъй като прогнозните детайли са извънредно доста.

„ Неудачно е да се трансформира цената на топлинната сила единствено един път в годината, при изискване че цената на природния газ всеки месец се трансформира, което значи, че хората или надплащат или пък след това би трябвало да доплащат. Необходима е проверка на тази разпоредба “, добави Ковачева.

Тя съобщи, че желаното нарастване никога не пази ползите на потребителите на топлофикационните услуги. „ И тази година се занимавахме с доста градове, в които нямаше положително топлоснабдяване, хората стояха на студено и нямаше топла вода - т.е. има проблеми. За да се желае сходно нарастване, би трябвало нещо доста фрапантно да се е случило, а цената на природния газ не беше толкоз висока, а на моменти дори беше ниска. Няма причина да стигне до сходно увеличени “, сподели още омбудсманът, като дефинира настояването като опит за корист с положителното отношение на КЕВР.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР