Топлофикациите ни точат ДДС тесла с парното, предупредиха пред Телеграф“

...
Топлофикациите ни точат ДДС тесла с парното, предупредиха пред Телеграф“
Коментари Харесай

Готвят ни ДДС тесла с парното!

Топлофикациите ни точат Данък добавена стойност тесла с парното, предизвестиха пред „ Телеграф “ от екипа на омбудсмана.

Поводът ще бъде това, че на 1 юли изтича срокът, в който работи облекчението, гласувано преди година в разгара на енергийната рецесия и Данък добавена стойност за газа и топлинната сила бе краткотрайно понижен от 20 на 9 на 100. Това облекчение бе гласувано с актуализацията на бюджет 2022 година като мярка за поддръжка на семействата на фона на внезапното повишаване на енергоизточниците около войната в Украйна.

„ Намалената ставка на Данък добавена стойност в размер на 9% за природния газ и централното парно ще се ползва до 30 юни, това е срокът, заложен в Закона за налог върху добавената стойност, и той няма да бъде удължаван “, оповестиха от Министерството на финансите в отговор на питане на „ Телеграф “.

Това е планувано и предстоящо, само че около нарастването на Данък добавена стойност топлофикациите ни точат друга тесла.

Данъкът се подвига тъкмо в миг, когато отоплителните сдружения изготвят изравнителните сметки за парното на своите клиенти за последния отоплителен сезон. Според източници от екипа на омбудсмана отоплителните сдружения се готвят да ползват ниската ставка от 9% на Данък добавена стойност, когато имат да връщат пари на клиентите. А когато клиентите би трябвало да доплащат – ще им взимат суми, обложени с 20% Данък добавена стойност.

Това няма да се случи, в случай че топлофикациите съумеят да фактурират изравнителните сметки преди 1 юли,

Тогава и сумите за доплащане, и сумите за възобновяване ще бъдат с по-ниския налог. Това обаче евентуално ще смогнат да създадат единствено част от сдруженията.

Подобна обстановка имаше и предходната година, когато бе въведена краткотрайно 9-процентната ставка. Тогава топлофикациите бяха пресметнали сумите за доплащане още веднъж с 20% вместо с 9%.

Наложи се служебният министър на финансите Росица Велкова да се намеси и да даде инструкции да се ползва ниската ставка.

От екипа на омбудсмана приканват и при сегашната обстановка Министерството на финансите да излезе с инструкции към топлофикационните сдружения.

Както „ Телеграф “ писа, от 1 юли поради връщането на общоприетата ставка на Данък добавена стойност се чака да нарастне и природният газ.

Това важи и за метана, употребен като моторно гориво. Вдигането на налога обаче може да бъде обезщетено, в случай че Комисията за енергийно и водно контролиране извърши желанията си да смъкна цената на газа с 12% също от 1 юли.

За метана обаче се обрисува и още едно нарастване от 1 август.

Този път повода е, че в бюджета за тази година, който Министерството на финансите изготвя сега, ще бъде заложено предварително да се върне акциза за метана и пропан-бутана като моторни горива, както и този за тока от възобновими източници, научи „ Телеграф “ от ведомството.

Въвеждането на нулева ставка за акциза за някои енергоизточници бе също част от пакета антикризисни ограничения.

Облекчението обаче трябваше да важи чак до края на 2025 година Сега МФ,

с цел да осъществим Маастрихските критерии за приемане на еврото, залага срокът да се изтегли фрапантно и акцизът да се върне още от 1 август тази година.

От министерството стимулират предлагането си с това, че мярката за пропан-бутана, метана и електричеството от ВЕИ бе обвързвана с енергийната рецесия предходната година.

Предвид, че цените на енергоизточниците се възстановиха, се предлага нулевата ставка на акциза да бъде анулирана.

Заради предлаганите промени метанът се чака да нарастне с 22-25 ст., предвижда пред вестника юристът в Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев.

Но в случай че КЕВР смъкна цената на газа с 12%, повишаването ще е алегорично – единствено с към 5 ст., колкото е акцизът.

Връщането на акциза на пропан-бутана пък се чака да вдигне цената му с 18-19 ст. Така той ще мине левче, сега междинната му цена за страната е 90 ст. за литър. Промяната в цените няма да е нещо, което не може да се преживее, спомняте си, че предходната година метанът бе стигнал 7 лева, в този момент е 2 лева, уточни Бенчев и добави, че приходите от акциза на пропан-бутана са 120 млн. лева годишно.

От 1 август 2023 година ще се ползват старите ставки за метана, пропан-бутана и тока от ВЕИ, които действаха преди въвеждането на нулевата ставка, показаха от Министерството на финансите.

Така метанът ще се полза с 0,85 лева за 1 гигаджаул. За пропан-бутана ставката се връща на равнище 340 лева за 1000 л/1000 кг. А електрическата сила от ВЕИ ще се полза с 2 лева за мегаватчас.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР