Топлите дни и почивните дни подканят да тръгнем на път.

...
Топлите дни и почивните дни подканят да тръгнем на път.
Коментари Харесай

Остров Крит пази дворцовият комплекс на легендарния цар Минос

Топлите дни и почивните дни подканят да тръгнем на път. Най-близката и позната дестинация е континентална Гърция и множеството й острови, разпръснати из Средиземно море.

Сред най-привлекателните места е Крит - една от тринадесетте административни области на Гърция. Но, и най-големият гръцки остров с повърхност от 8336 кв. км, и петият по величина в Средиземно море, като на него е най-южната точка на Гърция. Населен е с над 600 000 гърци.

Най-големият град на острова е Ираклион, който е и столицата. Разположен е от северната страна на острова на брега на Егейско море. Населението му е 140 730 души. Известен е с маслодобива си, развития туризъм и богатата винарска история. Има пристанище, аерогара (носеща името на Никос Казандзакис), археологически музей и военноморска база. Ираклио е град с дълбоки корени в историята, за което свидетелстват множеството исторически и археологически монументи във и към него. До Ираклио се намират руините на Кносос- най-големият археологически обект на остров Крит, един от политическите и културните центрове на минойската цивилизация наред с Фест и Малия и в един интервал - основен измежду тях.

Други значими градове на острова са Ханя, Ретимно, Перама, Вамос, Агиос Николаос и Йерапетра. Голям брой туристи посещават дестинации като Кносос, Фестос, Гортина, венецианската цитадела в Ретимно, планинското дефиле Самария и други.

Крит има значимо за Средиземноморието местонахождение. Отдалечен е на 110 км от Европа, 175 км от Азия км и 300 км от Африка. Населяван от антични времена, той разполага с многообразни исторически и географски забележителности, заради което островът е известна туристическа дестинация. Минойската цивилизация (2600-1400 прочие Хр.), зародила се и развила се на Крит, е считана за една от първите огромни европейски цивилизации. Нейните монументи и през днешния ден могат да бъдат видени в археологическите обекти Кносос, Петрас, Русолакос, Фестос, Гортина и други. През Средновековието островът е част от Венецианската република. Крепостни стени и здания, издигнати по времето на владичеството на тази средиземноморска страна, през днешния ден са непокътнати в градовете Ираклион, Сития, Ханя, Ретимно.

На остров Крит от към средата третото хилядолетие прочие Хр. се развива най-древната европейска цивилизация - минойската. В продължение на дванайсет века минойците издигат превъзходни за времето си крепостни градове. Едни от известните през днешния ден дворцови центрове са Кносос, Фестос, Маля и Закрос. По всяка възможност завършек на развиването на минойската цивилизация е поставило експлоадирането на вулкана на о. Санторини към 1450 година прочие Хр.

Началото на минойската ера съответствува с това на бронзовата ера. Съществуват разнообразни отзиви за появяването на минойците, като най-подкрепяна е теорията, че те идват на о. Крит от Мала Азия към 2600 година прочие Хр. Предполага се, че те са индоевропейци, само че тази теза не може да бъде потвърдена. Благодарение на информацията от археологическите разкопки през днешния ден се знае, че минойците били богата националност, при която изкуството и стопанската система процъфтявали.

От всички гръцки острови, Крит е най-близо до Северна Африка. Той е издължен с дължина от изток на запад 260 км и широчина, която варира от 12 до 58 километра. Бреговете му са мощно разчленени, като в тях са завършени дълбоки заливи - Кисанос, Ханя, Суда, Мирабелос на северното крайбрежие, а на южното е необятният и отворен към Средиземно море залив Месара. Полуостровите са надълбоко вдадени в морето - Родопос, Акротири, Сидерос.

Остров Крит има планински релеф с четири ясно завършени масива. От запад на изток те са: Лефка Ори (връх Пахнес - 2453 м), Ида (тук е най-високата точка на острова, връх Иди или Псилорити - 2456 м), Дикти (2418 м) и Орнос (1179 м).

Между масивите са завършени необятни долини, в които текат реките Гиолирос, Апоселемис, Анаподанс и Кутсулидис. Реките на острова са къси и пълноводни. Климатът е средиземноморски със обилни превалявания и високи температури, мека зима и топло лято. Възможни са климатични аномалии, като тази през февруари 2004 година, когато целият остров е вцепенен от невъобразим мраз и затрупан със сняг.

Остров Крит от антични времена е прочут по целия свят със своя апетитен и лечителен зехтин, наименуван още „ течното зелено злато на оостров Крит “. Според археолозите маслиновото дърво е култивирано преди 6 хиляди години, а локалните поданици се научили да добиват зехтин преди 2500 години. Близо до село Кавуси в остаряла маслинова горичка през днешния ден към момента може да се види едно хилядолетно маслиново дърво - неговата възраст е над 2000 години и е най-внушителното освен на територията на Гърция, само че и из цялото Средиземноморие. В тези далечни времена зехтинът е артикул от първа нужда и не е инцидентно, че днешните гърци могат да се похвалят с най-ниско равнище на сърдечно-съдови болести.

Крит е татковина на известния художник Ел Греко - изтъкнат испански ренесансов художник, на поета Одисеас Елитис и на писателя Никос Казандзакис. Характерно за стила на Ел Греко е неговото верую, че цветът има по-голямо значение от формата, както и светлината, и че драматизмът е по-голям от описанието. Стилът му оказва огромно въздействие върху художници като Дьолакроа, Клод Моне и Сезан. Никос Казандзакис - стихотворец, драматург, мъдрец. Приеман е за най-важния гръцки публицист и мъдрец на ХХ век, той получава международна популярност след филмирането на романа му "Алексис Зорбас " под името "Зорба гъркът " през 1964 година с Антъни Куин в основната роля. Одисеас Елитис - псевдоним на Одисеас Алепуделис , стихотворец, преводач и арт критик, получил Нобелова премия за литература през 1979 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР