Топлинната вълна, започнала преди седмица, вече е убила поне 500

...
Топлинната вълна, започнала преди седмица, вече е убила поне 500
Коментари Харесай

Възрастни хора загиват в домовете си поради липса на климатик в Канада

Топлинната вълна, почнала преди седмица, към този момент е умъртвила най-малко 500 души в. Въоръжените сили на страната са били в подготвеност да оказват помощ за евакуацията на градовете и битката с повече от 170 горски пожара в западната част на страната, осведоми БГНЕС, базирайки се на „ Дойче Веле “. Най-малко 177 пожара са били дейни в западната провинция Британска Колумбия , от които 76 са станали през последните два дни, оповестяват управляващите. Повечето са породени от гръмотевица.

" В петък видяхме към 12 000 мълнии ", сподели Клиф Чапман - шеф на оперативната работа на пожарната на Британска Колумбия. Лиза Лапоинт - шеф на отдела за екология на Британска Колумбия - районът, най-засегнат от " топлинния купол " уточни, че броят на неочакваните смъртни случаи, регистрирани през последната седмица, към този момент се усилва до 719. Лапоинт изясни, че тази цифра е три пъти по-висока от естествената за този интервал, тъй че съвсем 500 смъртни случая са разследване от топлинната вълна , която е задействала термометрите в провинцията, до невиждани до момента числа, като 49,6 градуса по Целзий навътре в Британска Колумбия.
 Разрушителен пожар затри изцяло цялостен град в Канада Разрушителен пожар затри изцяло цялостен град в Канада
Цял град в Канада е изцяло погубен от горски пожар, почнал откакто температурите скочиха до 49,5°C - най-голямата жега, к...

" Смята се за евентуално, че рисковите метеорологични условия, които Британска Колумбия е претърпяла през последната седмица, са били значим фактор, способствуващ за увеличението на броя на смъртните случаи ", сподели Лапоинт в изказване. Тя добави, че броят ще продължи да се усилва през идващите дни, защото информацията се актуализира, като доста от умрелите са възрастни хора, които са живели сами в домове без климатик .

За да разбере необикновените и рискови метеорологични условия, претърпени на канадското крайбрежие на Тихия океан през последната седмица, Лапоинт означи, че през последните пет години в провинцията е имало единствено три смъртни случая, свързани с топлината. Явлението, известно като „ топлинен купол “, съставлява планина с парещ въздух, „ затънал “ в горните пластове на атмосферата и е предизвикал освен стотици смъртни случаи, само че и пожари и преливане на реки.

Данните от Службата за горски пожари на Британска Колумбия демонстрират, че през последната седмица е имало 245 пожара, от които 76 са почнали през последните два дни. Почти 70% от пожарите са породени от гръмотевица , която е намерила идеалните сухи условия за запалване на горски пожари. За 15 часа сред сряда и четвъртък са открити 113 000 мълнии в Британска Колумбия. Един от тези пожари е този, който през последните дни е " погълнал " целия дребен град Литън, където термометрите са достигнали 49,6 градуса - нов температурен връх за всички времена в Канада.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР