Топлинната енергия ще е с 14% по-евтина спрямо сегашния регулаторен

...
Топлинната енергия ще е с 14% по-евтина спрямо сегашния регулаторен
Коментари Харесай

Петкова: Топлото поевтинява с 14% от 1 юли

Топлинната сила ще е с 14% по-евтина по отношение на настоящия регулаторен интервал. В момента междинната цена е 93 лева, а за идващия регулаторен интервал от 1 юли тази година до 30 юни 2021 година, тя ще е 80 лева, заяви пред Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Според нея объркването с цената на парното, което се получи в последните дни, е информационен проблем и КЕВР не е могла да изясни задоволително добре какво се случва. Оттам е пристигнало и объркването, че цената се подвига с 22%.

На изключително съвещание на държавното управление на следващия ден ще бъде взето решение "Булгаргаз " да възвърне над 201 млн. лева на клиентите си - топлофикационните и газоразпределителни сдружения. След това те би трябвало да създадат калкулации в 30 дневен период и да възстановят надвзетите суми на клиентите си. Петкова изясни, че клиентите, които заплащат сметките си на месечна база, ще получат приспадане още в първата допустима фактура, откакто са подготвени изчисленията. При клиентите, които заплащат на база прогноза това ще се случи с изравнителните сметки. "Условно казано, в случай че месечно дължите 100 лева, ще платите единствено 20 лева ", посочи Петкова.

26% от клиентите на електроразпределителните сдружения у нас са се възползвали от удвоения период за заплащане на сметките за ток по време на изключителното състояние у нас.

Петкова увери, че измененията в Закона за енергетиката, които се разискват сега нямат отношение към крайните цени за потребителите. Ставало дума за транспониране на европейска инструкция, която касае цялостната либерализация на пазара за електрическа енергия, която ще даде опция на дребните икономически субекти да излязат на свободния пазар.

Петкова приказва и за концепцията за основаване на държавна петролна компания, което бе признато на първо четене от депутатите. Тя изясни, че става дума за към 100 държавни бензиностанции в страната, като мрежата се чака да се сътвори до 2 година "Целта е да има по-голяма конкуренция на пазара за горива. Това значи действителни цени на горивата, което е в полза на потребителите ", изясни Петкова.

Тя увери, че се поставят старания за наваксване на закъсненията поради пандемията по огромните планове - построяването на "Балкански поток ", интерконектора с Гърция и избор на стратегически вложител за АЕЦ "Белене " и те ще се осъществят в границите на периодите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР