Топенето на вечния лед в Сибир заради глобалното затопляне води

...
Топенето на вечния лед в Сибир заради глобалното затопляне води
Коментари Харесай

Учени: Топенето на леда в Сибир прави Европа негодна за живот

Топенето на безконечния лед в Сибир поради световното стопляне води до обособяване на огромни количества въглероден диоксид. Това може да промени климата в Европа толкоз, че континентът да стане неспособен за живот, твърди съветският геофизик Сергей Зимов, представен от ZDF.

“Има микроби, които спят от близо 50 000 години. Сега те се разсънват. Почти мога да ги чуя по какъв начин дишат. И миришат. Организмите незабавно стартират да се хранят. В процеса те трансформират въглерода във въглероден диоксид. В нашия район има толкоз доста безконечен лед, че в случай че всичко се стопи, климатът в Европа ще стане неспособен за живот”, споделя Зимов.

Руският геофизик отбелязва, че безконечният лед в Арктика съдържа два пъти повече въглерод, в сравнение с в цялата земна атмосфера.

Сергей Зимов и синът му Никита - агроном, ревизират изчисленията си с опит. От 20 години те реконструират изискванията на ледената ера в регион с величина на Лихтенщайн в североизточната част на Якутия. Двамата отсичат всички дървета, засаждат праисторически билки, заселват стада якове, бизони и зубри, които би трябвало да забавят световното стопляне.

“През декември пада пълен пласт сняг. Той изолира почвата от студа. В търсене на трева животните дълбаят снега и го тъпчат. Следователно безконечният лед замръзва по-добре през зимата. Това от своя страна го защищава от размразяване през лятото”, споделя Никита Зимов.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР