Топенето на ледовете в трайно замръзнали земи заради глобалното затопляне

...
Топенето на ледовете в трайно замръзнали земи заради глобалното затопляне
Коментари Харесай

Учени предупреждават за риск от пробуждане на древни вируси заради глобалното затопляне

Топенето на ледовете в трайно замръзнали земи поради световното стопляне на климата може да изкара на повърхността фрагменти от антични екосистеми, а с това да провокира и събуждане на изчезнали преди стотици хиляди години вируси, разгласи Сергей Давидов, старши теоретичен помощник в Североизточната научноекспериментална станция към Тихоокеанския институт по география на Руската академия на науките, представен от " РИА Новости ".

" Над 10% от територията на нашата страна са постоянно замръзнали почви, в които са консервирани организми отпреди милиони години. Всичко, което е замръзнало тогава, в този момент се топи ", споделя Давидов и отбелязва, че сътрудниците му непрекъснато откриват нови вируси, които " за благополучие не се интересуват от хората ".

Руският академик напомня за юкагирите - коренното население на североизточен Сибир, чиято бройка преди време е намаляла двойно поради зараза от едра шарка. " Съвсем не е изключено вирусът да се е запазил в замръзналата почва ", счита Давидов, съгласно който епидемиите от предишното би трябвало да бъдат проучени по-задълбочено.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР