Топенето на ледовете на Хималаите е нараснало десет пъти през

...
Топенето на ледовете на Хималаите е нараснало десет пъти през
Коментари Харесай

Ледниците на Хималаите се топят много бързо

Топенето на ледовете на Хималаите е повишено 10 пъти през последните няколко десетилетия и това заплашва водните запаси на милиони хора в Азия , заяви Юнайтед прес интеренешънъл, като цитира резултати от проучване на експерти от университета в Лийдс, Англия.

Те са открили, че хималайските ледници се свиват извънредно бързо , надвишавайки доста скоростта на размразяване на ледниците в други елементи на света.

" Резултатите ни ясно сочат, че ледът изчезва от хималайските ледници с движение, което е най-малко 10 пъти по-бързо от междинното за последните епохи " , сподели доктор Джонатан Каривик, началник на проучването. " Това ускоряване се демонстрира едвам през последните няколко десетилетия и съответствува с предизвиканите от човешка активност климатични промени ".

В проучването са съпоставени днешните ледници с 14 798 хималайски глетчера от " дребната ледникова ера " преди 400-700 години. Установено било, че ледниците са изгубили към 40 на 100 от площта си в региона. Това е колкото леда, намиращ се в този момент в централноевропейските Алпи, в Кавказ и в скандинавските страни, взети дружно.

В резултат равнището на международния океан се е повишило с сред 0,92 милиметра и 1,38 милиметра.

В Хималаите, наричани постоянно и Третия полюс, е третата в света централизация на ледници след Антарктика и Арктика.

Според съавтора на проучването доктор Саймън Кук популацията в района " към този момент вижда измененията, които са оттатък всичко , на което хората са били очевидци през вековете ". Изтъняването на ледниците провокира паники за устойчивостта на водоизточниците.

" Това проучване е следващото удостоверение, че тези промени се форсират и ще имат доста отражение върху цели народи и райони ", сподели Кук.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР