Топенето на ледниците на планетата, предизвикано от климатичното затопляне, се

...
Топенето на ледниците на планетата, предизвикано от климатичното затопляне, се
Коментари Харесай

От Хималаите до Арктика - топенето на ледниците се ускорява

Топенето на ледниците на планетата, провокирано от климатичното стопляне, се е ускорило още повече през последните 20 години, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Този феномен е съдействал с над 20 % за повишението на равнището на моретата. Земята прибави 1 градус по Целзий стопляне от началото на прединдустриалната ера. Вследствие на климатичните промени ледниците от Хималаите до Андите, като се мине през Алпите, са на режим " вталяване " от средата на 20 век.

Но за жал единствено няколко стотици от съществуващите 220 хиляди ледника на Земята се следят директно на терен. Съществуват доста райони, в които не знаем какво е положението на ледниците, съобщи Ромен Югоне от университета в Цюрих, основен създател на проучването, оповестено в сп. " Нейчър ".

Неговият екип анализирал половин милион сателитни изображения. Учените изготвили първата цялостна карта на изтъняването на ледниците в света. По техните думи всички ледници се топят с няколко доста дребни изключения. Общо те са изгубили средногодишно 267 милиарда тона лед в интервала 2000-2019 година Това количество би могло да потопи под 6 метра вода всяка година територията на Швейцария.

Топенето внезапно се е ускорило. От 227 милиарда тона през 2000-2004 до 298 милиарда годишно от 2015 до 2019 година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР