Топенето на леденото покритие на Гренландия е повишило нивото на

...
Топенето на леденото покритие на Гренландия е повишило нивото на
Коментари Харесай

Топенето на ледовете в Гренландия е повишило нивото на моретата с 11 милиметра

Топенето на леденото покритие на Гренландия е повишило равнището на моретата с 10,6 милиметра от 1992 година насам, съобщи ДПА, като цитира изследване, оповестено в сп. " Нейчър ". В създаването са били оценени данни от 26 обособени проучвания на група от 96 учени от 50 интернационалните организации.

Гренландия губи ледовете си седем пъти по-бързо, в сравнение с това е ставало през 90-те години на предишния век, се споделя още в изводите от изследването, представени и от Би Би Си.

Оценката на учените е, че приносът на Гренландия за повишение на морското ниво сега доближава песимистичната прогноза за бъдещето, правена през тези години.

Ако ледовете в Гренландия продължат да се топят със същата активност, равнищата на моретата в международен мащаб може да се повишат с 20 сантиметра до 2100 година, предизвестяват експертите. Гренландия ще способства за това повишаване на морското ниво в края на века със 7 сантиметра.

Международният екип от полярни учени са стигнали до тези заключения, като са прегледали всички сателитни наблюдения за 26-годишен интервал.

Сателитните данни са били събрани и оценени от два научни колектива под управлението на Андрю Шепърд от университета в Лийдс и от Ерик Айвинс от Лабораторията за ракетни мотори в Пасадена, щата Калифорния. Двата екипа употребявали три разнообразни метода, с цел да изготвят най-подробната картина на топенето на ледовете в Гренландия. Учените измерили височината на ледниците, скоростта на напредването им и гравитацията. Като се мери гравитацията, може да се дефинира масата на леденото покритие на острова.

" Простото пресмятане демонстрира, че шест милиона души някъде по света са изправени пред обстановка на наводняване при всеки един сантиметър повишение на морското ниво. Така че, когато чуете за повдигане със сантиметър, то това ще има влияние ", сподели за Би Би Си Андрю Шепърд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР