Топенето на леда в резултат на глобалното затопляне променя скоростта

...
Топенето на леда в резултат на глобалното затопляне променя скоростта
Коментари Харесай

Глобалното затопляне обърква изчисляването на универсалното време

Топенето на леда вследствие на световното стопляне трансформира скоростта на въртене на Земята по-бързо от предстоящото, до степен да повлияе на изчисляването на универсалното време, което обуславя вярното действие на компютърните мрежи, предадоха Агенция Франс Прес и Асошиейтед прес, базирайки се на проучване, оповестено в сп. " Нейчър ".

От 1967 година координираното универсално време (UTC) се пресмята въз основата на измервания, направени от ултрастабилни атомни часовници, които дефинират времето по целия свят и разрешават на цифровите и информационни инфраструктури, като да вземем за пример сателитната навигация, да действат с изключителна акуратност.

По исторически аргументи координираното универсално време остава обвързвано с астрономическото време, изчислявано въз основата на скоростта на въртене на Земята, която не е непрекъсната. Поради тази причина през 1972 година е взето решение да бъде добавена високосна секунда към атомното време, с цел да може то да съвпадне с астрономическото.



Подобно прибавяне се прави всякога, когато разликата сред двата стандарта наближи 0,9 секунди. Последното датира от 2016 година, изяснява създателят на проучването Дънкан Агню от Института по океанография " Скрипс " към Калифорнийския университет - Сан Диего.

Ускореното въртене на Земята обаче значи, че астрономическото време последователно ще изпревари атомното. Това може да докара след няколко години до прибавянето за първи път в историята на...отрицателна високосна секунда.

Този скок в незнайното буди опасения измежду метролозите - учените, измерващи времето, предвид на " невижданите " проблеми, които това може да провокира в " един все по-свързан свят ", споделя Патриция Тавела от Международното бюро по ограничения и теглилки в съпътстващ обявата коментар.

Причината е, че компютърните стратегии, които интегрират високосните секунди, одобряват, че всички те са позитивни. Отчасти заради тази повода метролозите по света се споразумяха да отстранен високосната секунда до 2035 година



От тази година нататък проектът е разликата сред атомното време и въртенето на Земята да се усили до една минута. Какво да се прави обаче в очакване това да се случи?

Според оповестеното в сп. " Нейчър " проучване световното стопляне може да обърне програмата с " главата надолу ". Причината - ускореното размразяване на ледовете в Гренландия и Антарктида, което създателят му е съумял да мери с помощта на сателитни наблюдения.



Снимки: pixabay.com/

От 90-те години на предишния век топенето на леда забавя въртенето на Земята, както и приливните резултати на Луната и Слънцето, уравновесявайки естественото ускоряване. " Когато ледът се топи, водата се популяризира по целия океан. Това трансформира разпределението на течностите на повърхността и навътре в Земята ", изяснява ученият.

Засега няма нищо ново - забавящият резултат от топенето на леда се допуска от края на 19-и век и се пресмята от 50-те години на предишния век, отбелязва Агню. Според неговите прогнози забавянето е такова, че може да отсрочи възможния преход към негативна секунда до 2029 година Без резултатите на световното стопляне евентуално щеше да се наложи тя да бъде добавена още през 2026 година

Това закъснение е по-скоро добре пристигнало за метролозите, давайки им повече време да решат дали 2035 година е най-хубавата дата за унищожаване на високосната секунда, или да се откажат от нея преди този момент, отбелязва Патриция Тавела.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР