Топдипломатът на ЕС Жозеп Борел отрече коментарите, които направи миналата

...
Топдипломатът на ЕС Жозеп Борел отрече коментарите, които направи миналата
Коментари Харесай

Жозеп Борел отрече да е имало расистки подтекст в изказването му за джунглата

Топдипломатът на Европейски Съюз Жозеп Борел отхвърли мненията, които направи предходната седмица, да са били расистки и се извини, в случай че те са обидили някого, съобщи Ройтерс.

Министерството на външните работи на Обединените арабски емирства извика ръководителя на задачата на Европейски Съюз, с цел да изиска пояснения за расистките съгласно него думи на Борел .

Върховният представител за външната политика и политиката на сигурност на Европейски Съюз взе участие в демонстрация в Европейската дипломатическа академия в Брюж, на която назова Европа " градина ", а по-голямата част от останалия свят - " джунгла ", която " може да нахлуе в тази градина ".

Вчера Борел изясни в обява в блог, че под " джунгла " е имал поради все множеството случаи, в които страни употребяват мощ, заплашване и изнудване - държание, противоречащо на интернационалните правила. " Някои разтълкуваха метафората ми като " колониален евроцентризъм. Съжалявам, в случай че някой се е почувствал афектиран ", сподели Борел.

Външното министерство на ОАЕ назова думите на Борел " неуместни и дискриминиращи ". Според него те " способстват за влошаващата се конюнктура на назадничавост и дискриминация по света ", съобщи организация УАМ.

Борел призна, че някои не харесват метафората, тъй като е употребена от неоконсерваторите в Съединени американски щати. " Аз съм надалеч от тази школа на политическата мисъл ", сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР