Топ мениджърът Лъчезар Танев гостува в предаването „Код Спорт“ по

...
Топ мениджърът Лъчезар Танев гостува в предаването „Код Спорт“ по
Коментари Харесай

Лъчо Танев: Във вторник ще разберем дали ще има Европейско

Топ мениджърът Лъчезар Танев гостува в предаването „ Код Спорт “ по ТВ+. Той разяснява обстановката в европейския футбол и в родното състезание. Сподели и дали ще се кандидатира за началник на БФС.

- Лъчо, здравей! Добре пристигнал на терена на „ Код Спорт “ в едно смутно време ! Как си? Пътуваш доста – не се ли притесняваш от ковид, който вилнее из света?

- Коронавирусът е събитие, което много смути света и това е очевидно. Трябва да се съобразяваме със обстановките. Намаляваме пътуванията, стремим се да се предпазваме като всички в целия свят, които би трябвало да го вършат.

- През по-голямата част от годината живееш в Барселона – има ли суматоха измежду жителите на града?

- Не мога да кажа дали пребивавам повече там, разграничен съм сред София и Барселона. Но напоследък виждам, че и там хората, които са по-лежерни или по-положително одобряват нещата, започнаха да се тормозят, да изкупуват храни, да няма толкоз хора по улиците и по магазините. Има разбираем боязън в хората, да известна степен има неуравновесеност. Бих желал да кажа, че в България се взимат фрапантни ограничения доста бързо от страна на държавното управление и на Народното събрание. Предполагам, че е за хубаво. В Испания хората по-трудно стигат до такива решения. По-добре е по-рано да се вземат фрапантни ограничения, в сравнение с в по-късен интервал.

- Спортният живот замря – не се играят мачове у нас, в Испания, Англия, Италия, Франция, Шампионска лига. Лига Европа, тенис няма да има до края на април, отложиха старта на Формула 1, НБА, НХЛ… Как обаче това ще се отрази?

- Ще се отрази зле на клубове, на спонсори, на оператори, които държат ТВ правата. Доста огромна загуба ще понесат всички тези хора и институции, свързани със спорта.

- Европейското състезание по футбол също е под въпрос.

- Във вторник ще разберем. Според мен огромна е вероятността да го отсрочат. Не са хубави времената и освен за спорта, а по принцип.

- Нека да поговорим за родния футбол, към момента не е ясно дали ще има бараж България – Унгария, позната ти е картината у нас. Какво липсва на представителния ни отбор? Със сигурност са доста нещата, само че кое се набива най-вече на очи?

- Липсват ни играчи, които преди в годините са правили разликата, когато има значими мачове. Не съм казвал единствено аз, че ни липсва класа или по-точно класата в трима-четирима футболисти, които да са по-различни от другите и да знаеш, че в такива мачове като против Унгария, те ще са плюсът, който да вдигне равнището ни по този начин, че да победим съперника. За страдание това не са инцидентни неща. Аз персонално чаках, че ще се случат, гледайки отношението на множеството клубове към детско-юношеския футбол, качеството на треньорите на деца и юноши, методът, по който се работи с тези деца. Постепенно с годините ни напуснаха играчите, които бяха по-добре образувани и вършиха тъкмо тази разлика, за която приказвам. Няма инцидентни неща, т.е. когато ти не си подготвил едно потомство по най-хубавия метод да замести друго, последователно с годините изчезваме от огромния футбол. Знам, че ще ме питаш за какво и по какъв начин. Тук е мястото на БФС още преди 10 години да види, че нещата не потеглят в вярната посока. Не подлагам на критика, а давам мнение – да не се понацупят…

- Те са обидчиви хора знаеш…

- Да, те са обидчиви хора. Моите почетения, само че да осигуриш терени за подготовка е прелестно, имаш футболна база – прелестно. Поздравления за Боби и за всички хора, свързани с това нещо. Но ти да осигуриш това нещо, самолетни билети и хотел… И да се приказва, че това е задължението на Футболния съюз към националните гарнитури освен, че е смешно, а е обидно.
 Официално откриха Национална футболна база @@@

- Как ще коментираш обстановката в Левски, ще оцелее ли клубът?

- Левски ще оцелее като клуб. Дали ще съумее да резервира лиценза си, дали ще съумее да си заплати задълженията е първият въпрос. Вторият е оттова нататък дали въобще ще има пари да се прави някаква селекция, да се заплащат заплати. Много въпроси има към Левски… Но Левски исторически си е Левски и няма да изчезне от хоризонта. Въпросът е, че изпадна в една непредвидена обстановка.

- Моделът „ бащица “ за какво е толкоз използван в нашия футбол?

- Защото не ти стигат приходите от ТВ права, от посещаемост, билети, равнището на спонсорство. Една компания може да си разреши толкоз пари, колкото разрешава облагата, която прави, икономическото равнище на тази компания. Лудогорец го оставяме настрани, тъй като те завъртяха колелото, рискувайки огромни вложения и правейки един добър тим, който им дава късмет да играят в шампионатите на УЕФА и оттова в началото компенсират от дълго време направените вложения. Докато Левски и ЦСКА на този стадий, в случай че желаят значително да са конкурентноспособни на Лудогорец и да го настигат, техният бюджет от самата активност на клуба е половината от това, от което имат потребност. За другата половина би трябвало да има „ бащица “.

- Защо почитателите даже на най-популярния клуб в България – Левски не могат да устоят тима, макар голямата им обич и финансова поддръжка? Излезе информация, че „ сините “ са набавили от последователите си 1,5 млн. лева за един месец…

- Тези старания са прелестни и са за приветстване, единствено че те са част от парите, от които има потребност Левски. По този метод може би ще бъдат в „ А “ група, ще имат някакви средства, само че никога няма да са конкурентноспособни, в случай че нямат сериозен спонсор или притежател. А с течение на годините тези варианти се изчерпват. От ТВ права Левски получава сред 800 и 900 хиляди лв.. Но би трябвало да имаш бюджет от 20 милиона, с цел да направиш от малко малко конкурентен състав на Лудогорец. Как се реализират 20 млн. лева? Имаш 800-900 хиляди от ТВ права, най-много 1 милион от билети, един естествен спонсор няма да ти даде повече от 2 милиона лв., с второстепенни спонсори ще стигнем 5 милиона, с някоя продажба за 2 милиона – станаха 7 милиона, ами до 20? Няма по какъв начин да се случи. Трябва да има човек, който да дотира.

- Как ще коментираш политиката на Славия – играят с български футболисти и продават всеки един, за който постъпи добра оферта в клуба? Не е ли това пътят?

- Да, обаче упованията на почитателите на Славия са разнообразни от тези на ЦСКА и Левски. Ако си Левски и ЦСКА, би трябвало да обясниш, че идващите четири-пет години ще се прави сериозна работа с деца и юноши, ще се харчи това, което се акумулира. Може да има някаква по-сериозна спонсорска поддръжка, тъй като са Левски и ЦСКА. Но когато кажеш, че ще го работиш четири-пет години, би трябвало да се работи в действителност по верния метод. И може тези два клуба с фенската си маса след пет години да се самоиздържат.

- Ето, примерно Левски 10 години няма купа и купа. Ако бяха работили през тези 10 години, в този момент може би от школата щеше да има доста положителни футболисти.

- Така е. Славия са приели една политика, съгласно която за разбирането за нещата са си прави и работят вярно. С български футболисти и при всеки комфортен вид на младия футболист му се дава късмет да излезе да играе на по-високо равнище. Клубът се самоиздържа значително.

- Ти си топ управител – къде са българските гении сега, има ли ги изобщо?

- Има някои момчета, само че множеството на 16-17 години губят качествата си, тъй като не се работи по този метод. Нещата не са толкоз комплицирани, въпрос е на една вярна методология, която бях на път да я вкарам, дружно с предното управление на Футболния съюз. От чужбина бяхме подготвили с Боби Михайлов и с Краси Балъков методология значително въз основа на метода, по който се работи в един от топ тимовете на Примера дивисион и в неговата детско-юношеска школа. Не мога да споделям от кого е създадена, тъй като не е правилно, само че ноу-хауто беше обещано от спортния шеф на този клуб. Бяхме на крачка, имаше финансиране, доколкото бях уверен от министър Кралев, от държавното управление, персонално от министър-председателя. Пари, предопределени за детско-юношески футбол. Позабавиха се всички тези истории, само че бяхме пред прага да завършваме тази нова методология. Основно по тази причина ги няма играчите.
 Преди церемонията @@@

- На няколко пъти споменаваш, че нямаме положителни експерти, които да работят с деца. Как това може да се поправи?

- Ако тази стратегия беше планувана, от една страна спортно-техническа, а от другата – финансова, тези пари се дават, с цел да се усъвършенства равнището по клубовете. Ако ти би трябвало терен, ще направиш терен…

- Смяташ ли, че клубовете ще се съгласят да вземат тази методология?

- Ние изчислявахме с министър Кралев. Според това, което имах като информация, всяка детско-юношеска школа щеше да получава по 500 хиляди лв. на година, в случай че работиш по тази методология. Ако не работиш, няма да имаш тези пари. Работи както си искаш! Дори съм стигал и по-напред. Футболният съюз е орган, който би трябвало да контролира и да подтиква, а не кой арбитър ще свири мача! Very sorry! Там сме в някаква друга уличка, в която може би някой търси някакви ползи от самите хора, които работят във Футболния съюз. Къде ще се върви на подготовка, кой арбитър ще свири? Съжалявам! Футболният съюз би трябвало да работи с аматьорския футбол – предопределение номер едно и номер две – да менажира и да управлява националните гарнитури. Това е. Първенството би трябвало да отиде в Лигата и там клубовете да си създадат едно управление и да си менажират лигата. Футболният съюз да върви по министерства – на просветата, на спорта, да чука на всички порти, да дава стратегии, да желае да се осъществят взаимно с страната, в учебните заведения да се играе повече футбол. Министерството на спорта да обезпечава, както беше на път да обезпечи, средства за детско-юношеския футбол. Тези хора не би трябвало да стоят горе в тази хубава постройка, която им е направена. Трябва да обикалят в България по клубовете – какви проблеми имате, вършиме ли вярно детско-юношески футбол? Ето ви програмата, ето ви парите, само че ще ви следим и в случай че не го вършиме, няма да имате пари. Не е комплицирано, въпрос на предпочитание е и естествено на качество горе в главата да правиш нещо. Ние в България сме царува да споделяме: „ А, ще вършим.. “ Защото е най-лесно да стоиш да пиеш кафе и да махаш с ръка. А може да се направи.

- Стигнахме до БФС - предстоят избори и името ти се завъртя измежду възможните претенденти. Защо реши да откажеш на хората, които видяха в теб индивида, който може да направи промени в най-популярния спорт?

- Използвам публично да кажа, че няма да се кандидатирам. Не че нямам предпочитание и не че не съм уверен. Пак дублирам, че значително съм уверен какво би трябвало да се направи. Друг е въпросът дали ще мога да го свърша. Знам и в случай че съм аз, ще направя старания, само че взех решение да не се кандидатирам заради няколко аргументи. Първата и най-важна е, че не считам, че съм обезпечил мен си и семейството финансово по метода, по който считам, че би трябвало да бъде обезпечена. Не желая да заемам една служба и през главата да ми минават благоприятни условия за печелене на пари по неточен метод. За мене си считам, че би трябвало още да работя. Аз, моят наследник, моята щерка и още няколко индивида в двата офиса да работим и да изкарваме пари. Със сигурност това са моите критерии. Няма да съм съсредоточен 100%, в случай че дойда тук и не съм уверен, че репутацията, която съм построил, си заслужава да я погубя. Защото има огромен късмет и да я погубя. Другият миг е, че не се опасявам, само че надали ще бъда свестен от огромна степен, не от всички. Постоянно ми се обаждат хора от провинцията от клубове: „ Лъчо, молим те, кандидатирай се, тъй като сме уверени, че ти си индивидът, който може да провежда и да се вършат съществени неща! “ Благодаря им за доверието! Съжалявам, към този момент споделих първия си претекст, а и не виждам тази сигурност, че би трябвало да зарежа нещо, което мисля, че го работя добре. По този метод имаме добър живот за мен и за семейството. За страдание нямаме топ играчи в България сега, които да ти оказват помощ в този бизнес, само че се оправяме добре. Не виждам за какво да пожертвам това нещо и да се появя тук като Дон Кихот, даже не знам кой ще е Санчо Панса да ми оказва помощ, с цел да боря вятърните мелници.
 Преди церемонията @@@

- Какъв човек съгласно теб би трябвало да е отпред на родната централа? Знам, че уточни Веселин Балевски или Атанас Фурнаджиев, които няма също като теб да се кандидатират…

- Това са вида хора, изключително Атанас Фурнаджиев. Бил е във Футболния съюз дълги години, има опит, сериозен предприемач. Мисля, че ще има поддръжка и от страната.

- Само че и той има какво да рискува.

- Има бизнес, макар че в неговия случай с един сериозен изпълнителен шеф нещата могат да се случват. Човек ще се откри, въпросът е дали ще има вярната идея, да е наясно, че не би трябвало да си бута гагата в шампионата. Оттам идват всичките проблеми на Футболния съюз – какъв брой ще бъде осъден този състезател, за какво е толкоз, кой ще свири мача, може ли да ми сложиш този и оня? И се влиза в едни нерегламентирани взаимоотношения, които унищожават футбола. Така че, в случай че този човек има вярна идея и от малко малко един добър Изпълком с изпълнителен шеф и да е ясно - хора, дайте да вършим футбол. Аматьорски футбол и да си гледаме националните гарнитури. Момчета, притежатели, 30 индивида на професионални клубове, направете едно съществено заседание, изберете си един президент на Лигата, делегираме ви правата, организирайте шампионата, разпределяйте парите от ТВ права. Има си условия на ФИФА, съгласно които Съдийската комисия би трябвало да е под контрола на Футболния съюз. И нещата ще вървят. Ако желаеме да вършим нещата бели като стената зад мен, не е толкоз комплицирано.

- Завъртя се и името на някогашния ти съотборник в ЦСКА и националния тим Емил Костадинов за началник на БФС - какво е твоето мнение?

- Моето мнение за Емил е, че не може да се оправи с тази работа. Така считам аз и ще се обосновавам. Мисля, че за този пост би трябвало да си работил дълги години в мениджмънта на футбола, да знаеш езици, да съумееш да убеждаваш хората, да имаш темперамент, да е ясно, че никой не може да те употребява за каквото и да е. Иначе е един извънредно огромен футболист. Мисля, че той в областта на деца и юноши има взор върху нещата, има разбирания във футбола. Не желая никой да наскърбявам, само че с цел да си президент на БФС, се желаят харизма, разсъдък, знаене на езици, от време на време взимане на рискови решения.

- Къде сбърка Борислав Михайлов и трябваше ли цялата виновност да бъде хвърляна върху него?

- Не, никога цялата виновност върху него. Не желая да звуча пристрастно, той ми е другар, само че в последните години се изолира значително. Мисля, че когато почнахме да вършим програмата за деца и юноши беше късно. Трябваше да се види още преди 10 години, че нещата с тези хора, които имаме в България, няма по какъв начин да се случат, че футболът ни губи качество. Футболният съюз е по тази причина – да направи един сериозен разбор за какво се случва и какво би трябвало да създадем. Иначе Боби… Живеем в един район, в който или е нищо, или е топ. Боби сигурно е престиж в европейския футбол, оказал помощ е в някои обстановки на съответни клубове със своето въздействие, с доверието, което имат към него европейската и международната централи. Но мисля, че във вътрешен проект, той трябваше или да накара хората към него да вършат нещата както би трябвало, или да ги махне.

- Какви са връзките сред футболните хора у нас? Виждаме какви чести замени на реплики се сипят сред сътрудници. Визирам последното – изявлението на Венци Стефанов към Мишо Касабов. Това обикновено ли е съгласно теб?

- Еми, не е обикновено. Още повече знам, че имат положителни връзки дълги години. Не знам дали тази обстановка се употребява, с цел да бъде персонално нападнат Касабов, нямам визия. Венци е човек, който обича да си споделя мнението и това е прелестно. За мен персонално не може поради това дали ще свири един арбитър или различен, да си разваляш взаимоотношения, градени дълги години. Ако това е мотив да ги развалиш, значи те не са били никакви взаимоотношения доброжелателни и другарски. За мен този диалог би трябвало да се организира в Изпълкома на Футболния съюз. Ако някой има някакви искания, още повече, че и двамата са там, пред няколко други индивида да се аргументират. В нашия футбол има доста такива неща и от тях продуктът футбол си губи цената. А след това желаят ТВ права да са високи, да вървят хора по мачове. И това въздейства. Самите дрязги, с които се „ разсъбличат “ и си демонстрират „ мръсното долни дрехи “ на цялата общественост… Не се прави по този метод. Не споделям, че не би трябвало да се споделят и да се разясняват, само че от член на Изпълкома и президент да излиза такава дискусия не е хубаво за продукта футбол.

- Какво си казваш, когато си тръгваш от София към Барселона?

- 20 години пребивавам сред Барселона и София. И двете места ми харесват. Тук има нашият балкански комизъм, времето минава окей, само че нещата в Барселона са по-ясни, по-точни, взаимоотношенията са изчистени. Тук доста бързо ставаме другари, но очевидно другарството не е това, което мислим, че е. Като си потеглям отсам си споделям, че ще видя фамилията, внуците. Готино е, хубаво време, прелестна храна, качество на живот по-добро отсам, само че в това време като си дойдеш тук, имаш доста повече другари, построил си някаква известност, която ти дава опция за контакти на най-високо равнище в страната, което има смисъл в края на краищата.

- Благодаря ти доста за този диалог и най-после да уточним още един път, че Лъчезар Танев няма да се кандидатира за президент на БФС.

- Абсолютно и изрично. Но в случай че бъдещият президент, без безусловно никаква комерсиалност във взаимоотношенията, както постоянно съм бил до момента, съм отсреща да спомагам да помогнем за вярното развиване на детско-юношеския футбол.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР