Топ климатологът проф. Георги Рачев даде ексклузивно интервю за агенция

...
Топ климатологът проф. Георги Рачев даде ексклузивно интервю за агенция
Коментари Харесай

Проф. Георги Рачев с точна прогноза какво време ни очаква по Коледа и НГ

Топ климатологът проф. Георги Рачев даде извънредно изявление за организация ПИК, в което разкри какво време ни чака по Коледните и Новогодишните празници. Проф. Рачев показа и любопитни детайлности за идното си пътешестване на остров Ливингстън, където ще прекара месец и половина.

Интервю на Асен РАШКОВ
– Проф. Рачев, какво ще бъде времето през идващите дни?
– Вчера над съвсем половин България имаше ясно и хубаво време, а въздухът беше съвършен за дишане. Много чист въздух, доста под пределно допустимите правила. На подобен въздух ще желаеме да се радваме през съвсем половината година. Всичко това се дължи на обстоятелството, че има много мощен транспорт от Атлантическия океан към България. И макар че този въздух минава през цяла Европа, той доближава до Балканския полуостров доста чист и доста пресен.

От четвъртък стартира един забавен развой, за който двата огромни международни метеоцентрове – Американският и Европейският, не са на едно мнение. От четвъртък до понеделник се обрисува комбинирано въздействие на средиземноморски циклон и малко по-високо атмосферно налягане на изток от нас, вследствие на което ще има превалявания от дъжд в ниската част на България и в другите дни, според от температурата във височина, преваляванията от сняг ще бъдат над 500-800 метра.

Хубаво е, че през всички тези дни малко или повече ще вали в планините и към този момент ще затвърди насъбраната снежна завивка. Така че за Коледа и за Нова година в планините ще имаме съвършени условия за ски туризъм, още повече че и сега е доста студено – минус 12-15 градуса е на височина над 2500 метра. Оръдията работят, основават този антропогенен сняг и феновете на зимни спортове, а и хората, които обичат планината и кристално чистия въздух там, ще се радват по празниците на този сняг.

Валежите от четвъртък до неделя ще бъдат от 10 до 15 литра на квадратен метър, изцяло допустимо е на обособени места да паднат и над 20 литра. Това е доста добре, тъй като декември месец стартира стремително студено и до този миг имаме особеност, 1 градус по-ниска е температурата от естественото, въпреки че тази особеност ще бъде преодоляна през идващите дни. И макар че образно на множеството хора им се коства, че е влажно, преваляванията не са доста – до този миг те са едвам 10-15% от месечната норма. Споровете сред двамата модела за тази прогноза са какъв брой и къде ще вали. Това ще стане ясно в четвъртък, когато процесът ще бъде доста тъкмо позициониран и ще се види на каква надморска височина преваляванията ще бъдат напълно от сняг.

– Какво ще бъде времето през другата седмица, когато този циклон отмине?

– От понеделник ни чака относително топло време. Все отново преваляванията има възможност да продължат и понеделник, и вторник. Всичко това ще се разбере през идващите дни. От сряда другата седмица ни чака скъсване на облачността и към този момент, както прогнозата беше преди две седмици, с цялата конвенционалност, че е доста мъчно да се каже в съответен ден каква тъкмо ще е температурата и дали ще вали, по-голямата възможност е на Коледа да бъде относително слънчево и да няма превалявания. Сутрешните температури ще бъдат по-високи от междинните за сезона – към 0 градуса, на някои места минус 1-2 градуса. Обедните температури ще се движат сред 4 и 7 градуса. Топло време за Коледа.

Засега чакаме към Коледните празници да няма превалявания. Евентуално превалявания от дъжд в равнините, където са пътищата и пътуват хората, в планините към този момент казахме, че ще вали сняг, може да чакаме от 26 декември. Тези валежи ще са преди Нова година.

– Тоест към Коледа да не чакаме превалявания, а най-вече слънчево време. На сняг ще може да се радваме единствено в планините…

– Точно по този начин. Това е съвършеното време. В ниското, където е придвижването, където може би 1 млн. души ще пътуват по Коледа, ще вали дъжд, с цел да може да се пътува умерено, а горе в планината да си вали сняг и да си натрупа. Точно това е особено за климата на България – натрупа се сняг, този сняг е добър, много ранен е, не всеки път имаме сняг по планините по това време, да не кажа, че има години, в които този сняг е доста малко. Така че това е хубаво – да натрупа сняг до март месец, когато стартира пролетното снеготопене в планините. Перфектно ще бъде, в случай че се случи тъкмо по този начин.

– Ще ни изненада ли с нещо времето по Нова година?

– Засега се резервира наклонността за по-топло време от естественото за сезона по Нова година. У нас температурите ще бъдат позитивни денем, а в случай че времето е такова, каквото го предвиждаме занапред – безвалежно и ясно, то утринните температури ще бъдат към нулата и нищо чудно да бъдат малко под нулата. Все отново денят, въпреки и постепенно да стартира да се усилва, е едвам 9 часа и 10 минути.

Няма да се разхождаме по тениски, само че ще бъде относително меко.

– Не се чакат превалявания, по този начин ли?

– Да, към този момент не се чакат превалявания, въпреки че към този момент читателите знаят доста добре, че атмосферата е безредна и нещата могат да се извърнат с краката нагоре безусловно за ден-два, както се е случвало нееднократно.

Декември месец би трябвало да си отиде с естествени температури, т.е. да бъде преодолян този интервал на по-топло време, който се чака в околните 10 дни. Така ще се преодолее тази отрицателна негативна особеност. Засега прогнозата е за по-малко превалявания от естественото, изключително за Южна България, където декември месец се отличава със основни превалявания, основно от средиземноморски циклони. Веднага върша и една спогодба – двата циклона, които чакаме да минат от четвъртък до понеделник и вероятно вторник, могат да образуват в Родопите и обилни превалявания. Всичко зависи от пътя, по който ще минат циклоните и по какъв начин валежната им зона ще засегне Рило-Родопския масив. Това са особеностите на дълготрайните прогнози и това постоянно би трябвало да се приема с известна конвенционалност, тъй като няма по какъв начин да се познае тъкмо, когато става дума за две или три седмици напред.

– Споменахте за огромното пътешестване по Коледа. Много нашенци ще посетят прилежащите Гърция и Сърбия. Там времето ще се разграничава ли значително от това у нас?

– Няма нищо изключително към този момент. Остава вероятността по Нова година да има превалявания по южната част на Гърция и най-южните елементи на Егейска Турция. Останалото време към този момент се оформя да бъде изсъхнало.

Все отново хората би трябвало да наблюдават доста деликатно прогнозите, тъй като 5 дни преди съответния ден влизаме в краткосрочните прогнози и нещата са към този момент доста по-точни и по-ясни.

– Какъв зимен сезон да чакаме?

– Зимата се обрисува да бъде топла. Интересно е, че за следващ път, от 2000 година насам, съвсем всички метеоцентрове дават топло време освен за Европа, само че и за Балканския полуостров. До този миг имаше едно изстудяване на прогнозите, изключително на динамичните прогнози, които се трансформират всеки ден, всяка седмица, според от развиването на съответната синоптична конюнктура.

Напоследък се вижда един по-топъл интервал, изключително през януари месец. Предстои да забележим, ще бъде доста забавно. Засега януари месец го дават да бъде по-топъл с близо 2 градуса над нормата. Това е много значително. Има едни смели прогнози за Централна Европа и за европейските елементи на Русия, които дават времето да бъде по-топло даже с 3 градуса над нормата. Но това е доста дълготрайна прогноза, която единствено след три седмици ще забележим по какъв начин ще се развива.

Засега зимата на Балканите се обрисува да бъде естествена във връзка с количествата на преваляванията и за полуострова и по-специално за България зимата се чака да бъде по-топла с към 1-1,5 градуса над нормата. Това не значи, че няма да има сняг, че няма да има поледици, няма да има мъгли и така нататък Всичко ще си има, единствено че интервалите на малко по-топло време ще бъдат на по-често и по-продължителни.

– Причината за нашия прелиминарен диалог за времето по празниците е Вашето идно пътешестване на остров Ливингстън. Какво Ви чакам там?

– Имам щастието да съм член на 27-та Антарктическа експедиция и дружно с моите сътрудници ще отидем на остров Ливингстън. Заминаваме довечера. Ние сме втората вълна от учени и логистици, която ще бъде водена от Христо Пимпирев. Отиваме на Ливингстън, с цел да изпълняваме част от научните планове, които тази година имаха доста сериозен спортен темперамент. Тази година имаше едно доста достолепно жури от хора, които са били на остров Ливингстън и са взели участие в предходните експедиции.

Щастие е, че нашият план завоюва. Ние се занимаваме с три дисциплини, които са географски и са свързани директно една с друга – това са геоморфология, хидрология и моята тясна компетентност климатология. Ще разгледаме изменението на климатичните условия – ще съпоставим това, което е било преди, и това, което е в този момент. Надяваме се да установим някаква връзка за стоплянето, за което ние приказваме непрестанно, изключително за Северното полукълбо. Как това стопляне се отразява в този доста изолиран континент.

Вашите читатели би трябвало да знаят, че Антарктида е изолиран континент по няколко аргументи – като се изключи че е ледена пустиня, на практика това е най-голямата пустиня на Земята, на 90% от територията няма живот. Само по крайбрежието имаме скотски свят и доста нищожен растителен свят.

Много забавно е това Околоантарктическо течение. Това е най-голямото океанско течение на земята, което е като одеяло, което не топли Антарктида, а в противен случай, изолира територията от топлите води на трите съществени океана – Тихия, Атлантически и Индийския, и основава един по-специфичен климат, по-хладен, на ледения континент. И тъкмо тези дребни промени в климата са извънредно значими и по тази причина работят доста народи.

За Антарктида се хвърлят ужасно доста пари. Първо това е единствената територия на страната, която не е разпределена. Океаните на Земята са съвсем разпределени и с особени стопански ползи, а Антарктида, популярност на човечеството, остава единствената територия, на която човечеството може да прави каквито и да е научни проучвания. На този континент няма оръжие, няма битка, няма граници и всеки може да я изследва. Това е доста значимо. А доста дребна България, тъй като има страни, които имат по 20-30 станции там и някои работят целогодишно, защото икономическата и политическата логичност го изискват, взе участие в редица органи, които ръководят Антарктида. Това е чест за България и дълготрайно не би трябвало никога да се изоставят тези завоювани позици. Ние би трябвало да участваме и нашият глас би трябвало да се чува, когато се взимат решения за Антарктида.

– Какво ще изследвате на остров Ливингстън?

– Веднага се връщам на изменението на климата – това, което усещаме най-вече в Северното полукълбо, където е концентрирано на практика 80% от популацията на света, където е съсредоточена 90% от индустрията на света, единствено една Австралия остана значително в Южното полукълбо. Точно тези дребни промени, които ние следим в Антарктида, могат да ни дадат пътя и посоката по какъв метод тази част на света кореспондира с останалата. Накрая ще излязат редица зависимости, които ще ни дадат опцията да проумеем, че ние сме част от природата, ние сме вътре в природата и колкото по-малко употребяваме природата грабителски, а я използваме за нашето богатство, толкоз по-добре.

За страдание, излъчванията ни на въглероден диоксид порастват, световното стопляне е реалност и температурите се покачват и сега ние съвсем ще реализираме равнището от 410 елементи на въглероден диоксид на 1 млн. Това не е било може би през последните 25 млн. години.

Това са значимите неща, оттова към този момент следват растителност, скотски свят, по какъв начин въздейства това стопляне, високите концентрации на замърсители, по какъв начин въздействат на нашата храна, на водата, която пием, и, естествено, по какъв начин въздействат на природата на ледения континент, отдалечена на 10-14 хиляди километра от индустриална Европа и Южна Америка.

Това са част от дилемите, които си е сложила 27-та Антарктическа експедиция на България, които ще се работят. И сега се реализират два плана на континента. Ние ще се включим с още три плана. И последната част на експедицията ще приключи с останалите 2 плана.

– Кога да Ви чакаме назад в България?

– Живот и здраве би трябвало да се върна в края на януари месец.
Инфо: retro.bg

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР