Топ емблемата на документалната фотография, американският фотограф Стив Маккъри, ще

...
Топ емблемата на документалната фотография, американският фотограф Стив Маккъри, ще
Коментари Харесай

Стив МакКъри с изложба в Тирана

Топ емблемата на документалната снимка, американският фотограф Стив Маккъри, ще бъде показан с галерия в „ Центъра за неприкритост и разговор “ в постройката на албанското държавно управление в Тирана, съобщи албанската организация АТА.

От 1978 година, когато стартира кариерата си с пътешестване до Индия, а след това по време на съветско-афганистанската война, когато става първият фотограф, посочил образа на този спор, та до наши дни Маккъри пътува по целия свят за своите фотографски планове, свързани с интернационалните и цивилен спорове и документиране на антични обичаи, изчезнали култури, както и сюжети от актуалното общество.

Майсторското потребление на цветовете в работата му и непрекъснатият му ангажимент да запази човешкия детайл на фотографията вършат фотографиите му безконечни, написа албанската организация АТА..

Неговата фотография „ Афганистанско момиче “, оповестена на корицата на списание „ Нешънъл Джиографик “ (National Geographic) през 1985 година, е една от емблематичните фотографии - интернационален знак на раздрания от войната Афганистан и един от най-известните фотопортрети, правени в миналото.

Маккъри снима както на кино лента, по този начин и на дигитален фотоапарат, само че споделя, че избира да снима с транспарантен филм. Компанията Eastman Kodak му подари последната създадена от Kodak кино ролка Kodachrome. Маккъри снима ролката и тя беше обработена през юли 2010 година от профилираната фотолаборатория Dwayne’s Photo в Парсънс, Канзас. Повечето от фотосите бяха оповестени в интернет от Vanity Fair. При снимането на тази последна кино ролка Маккъри сподели: „ Снимах в продължение на 30 години и имам няколкостотин хиляди фотоси на Kodachrome в моя списък. Опитвам се да снима 36 фотоси, които са като някакво привършване – означават кончината на Kodachrome “.

Маккъри е притежател на голям брой награди, в това число „ Фотограф на годината в списание “, присъдена от Националната асоциация на фотографите в печата; „ Стогодишния орден “ на Кралското фотографско сдружение и две награди за първо място в състезанието World Press Photo (1985 и 1992 г.), напомня албанската организация АТА.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР