Топ административният съд на Франция постанови, че изследовател може да

...
Топ административният съд на Франция постанови, че изследовател може да
Коментари Харесай

Франция осигури достъп на изследовател до архивите на Митеран за Руанда

Топ административният съд на Франция постанови, че откривател може да изследва архивите на някогашния президент Франсоа Митеран за геноцида в Руанда през 1994 година Съдебното решение поставя завършек на продължителна правосъдна борба за достъп до архивите, осведоми Агенция Франс Прес.

Държавният съвет разгласи, че документите ще разрешат на откривателя Франсоа Гране да " хвърли светлина върху спор, който е от публичен интерес ".
 Ердоган упрекна Франция за геноцида в Руанда
Ердоган упрекна Франция за геноцида в Руанда

Очевидно е кой умъртви 800 000 души в Руанда преди 25 година

Първата молба на Гране за достъп до архивите на държавното управление за Руанда за интервала 1990-1995 година е от 2015 година Но настояването е отхвърлено, принуждавайки откривателя да се обърне към съда, който до през днешния ден отхвърляше да извърши молбата. Законът пази президентските архиви за интервал от 25 година след гибелта на водач.

В случая с Митеран, който умря през 1996 година, документите би трябвало да бъдат налични през 2021 година

Много в Руанда упрекват държавното управление на Митеран, че е подкрепяло режима Хуту, който е избил 800 000 души, най-вече тутци.
 UK няма да екстрадира върховен боен от Руанда
UK няма да екстрадира върховен боен от Руанда

Убийствата завършват

Опазването на държавни секрети би трябвало да бъде уравновесено с ползите за информиране на обществеността за исторически събития, разгласи Държавният съвет.

Това е победа за закона, само че също и за историята, разяснява юристът на Гране и добави, че откриватели като него ще имат достъп до архивите на Митеран за цялостно схващане на ролята на Франция в Руанда през 1994 година и 1995 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР