Топ 3 PR агенции на база приходи за 2018 г.

...
Топ 3 PR агенции на база приходи за 2018 г.
Коментари Харесай

Най-големите комуникационни агенции в България

Топ 3 PR организации
на база доходи за 2018 година (хил. лева.)

1. APRA Porter Novelli > > 3172
2. United Partners > > 2408
3. M3 Communications > > 2317 Топ 3 медийни организации
на база доходи за 2018 г.(хил. лева.)

1. Българска медиа организация > > 22 060
2. Argent > > 21 499
3. ZAC - Zenith Advertising & Communications > > 20 413

Пълната ранглиста четете в KMarketing Factbook.Бизнесът на най-големите информационни организации в страната продължава да пораства и през 2018 година Това демонстрира новата годишна ранглиста, която " Капитал " провежда за четвърта поредна година. За пръв път тя е събрана в настрана издание - KMarketing Factbook, което чертае картина за пазара през през погледа на участниците в него и подробни данни за развиването му (вижте карето).

Най-големите организации по доходи в България непрекъснато разрастват портфолиото си от услуги, като по този метод притеглят нови клиенти или по-голям дял от бюджетите на тези, които към този момент обслужват. С други думи - миналата година за тях още веднъж мина под знака на промяна за бизнеса им.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Гигантите на пазара

Общите доходи на десетте най-големите информационни групи, които оферират целия набор от рекламни и медийни услуги и преобладават пазара, нарастват с двуцифрени проценти и за пръв път минават 300 млн. лева Нещо повече - със своите 318 млн. лева оборот те държат над две трети от целия информационен размер в България.

В класирането на най-големите групи на пазара на база доходи няма огромни промени. Традиционно първите места се заемат от групи, част от интернационалните вериги. Бизнесът на локалните организации, разраснали се до компании за цялостно информационно обслужване, също нараства, само че размерът на бизнесите им е доста по-малък.

Индивидуалните играчи

В отговор на търсенето на цялостен пакет от услуги от клиентите доста от самостоятелните организации на пазара също заложиха на тактиката за разширение на експертизата си. Голяма част от тях заобикалят да се дефинират като съответен вид организация и залагат на определението " организация за цялостно информационно обслужване ". Затова в класацията на най-големите самостоятелни организации попадат компании с креативен, цифров и BTL профил (пълната ранглиста четете в приложението).

Общите доходи на близо 30 от най-големите самостоятелни организации са малко над 93 млн. лева и порастват с 16% през 2018 година По-голямата част от тях регистрират двуцифрен растеж през миналата година, а на едвам шест от организациите приходите понижават.

Обзор на годината

Все повече от българските организации се осмеляват да излязат на непознати пазари и да се борят за по-големи бюджети, само че в мощно конкурентна среда. Така те, от една страна, уголемяват портфолито си с интернационалните планове и притеглят по-големи бюджети. От друга, цените им по отношение на конкурентните в чужбина постоянно са по-ниски, което им дава преимущество по отношение на локалните организации.

През миналата година доста организации заложиха на вложения в данни и разработка на лични цифрови принадлежности, което им разрешава да се отличат от конкуренцията, наричайки към този момент себе си консултанти.

Най-ценният запас за сполучливия бизнес на информационните организации обаче остават хората. През последните години участниците на пазара все по-активно започнаха да популяризират промишлеността на хората отвън нея, както и да влагат в образованието на рекламистите и PR експерти.

Въпреки по-скоро позитивната картина за развиването на най-големите информационни организации провокациите пред бизнеса им остават същите. Сред проблемите, с които се сблъскват, са изискванията на работа с две пийпълметрични организации, ниското и намаляващо възнаграждение за обслужване и честото осъществяване на състезания за избор на нови организации. И за поредна година точно организациите остават тези, които интензивно могат да вземат участие в разрешаването на провокациите.
Изданието KMarketing Factbook е част от абонаментния проект " Капитал PRO ". Всички читатели с подобен абонамент ще получат списанието онлайн или на хартия според от това каква алтернатива са избрали. В него ще намерят цялостната ранглиста на най-големите организации, с креативен, цифров и BTL профил, както и топ 10 на PR организациите и топ 10 на медийните организации в страната. В изданието ще прочетете още кои компании влагат най-вече в телевизионна реклама и кои медии притеглят максимален дял от бюджетите им. Как се развива онлайн рекламата в България и по какъв начин се трансформира държанието на потребителите също са измежду показаните тематики в първото издание на KMarketing Factbook.

Всички читатели, които не са " Капитал PRO " клиенти, ще могат да купят списанието след 13 декември онлайн на capital.bg/biblioteka/.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР