Тонове спирт са причина за гибелта на екипажа на прочутата

...
Тонове спирт са причина за гибелта на екипажа на прочутата
Коментари Харесай

Кой е виновен за гибелта на кораба призрак Мария Селесте?

Тонове алкохол са причина за гибелта на екипажа на фамозната Мария Селесте, уверени са американски учени.

Те изследвали години наред историята на най-известния транспортен съд в света след Титаник и стигнали до извода, че багажът му е обрекъл екипажа на гибел.

Мария Селесте е била дълга 31 метра, издигната през 1862 година в Нова Шотландия. Корабът бил прелестен, само че имал неприятна популярност, защото първият капитан умрял по време на първото корабоплаване.

 Кой е отговорен за гибелта на кораба фантом Мария Селесте?

Съдбовният автобус на Мария Селесте стартирал на 7 ноември 1872 година Капитан бил Бенджамин Бригс, а с изключение на екипажа на борда били жена му Сара Елизабет и щерка му София Матилда – на 2 годинки.

Мария Селесте била открита на 4 декември от кораба „ Деи Грация ”. На борда нямало нито живи хора, нито мъртъвци. В каютата на капитана били открити скъпоценностите на жена му и доста пари.

На пода имало детски играчки, на шевната машина имало стартирана рокля. Нямало данни, че корабът е попадал в стихия, тъй като до шевната машина имало съд с машинно масло, което би се разляло при люшкане.

Лулите на моряците седяли по местата си, на борда били открити и всичките 1700 бъчви със алкохол, с които корабът потеглил.

Тогава Мария Селесте била оповестена за кораб-призрак. Според последните проучвания обаче причина за изгубването на екипажа са бъчвите със алкохол, които не били херметично затворени.

На 24 ноември, последната дата, записана в корабния дневник, от газовете на спирта най-вероятно се е образувал гърмеж. Малко по-късно последвал още един.

Капитанът на Мария Селесте очевидно е решил, че корабът ще се пръсне на части и всички се натоварили в единствената избавителна лодка. Те завързали лодката със остаряло въже за кораба.

Идеята била да изчакат и в случай че той не се взриви, да се върнат на борда. Внезапен вятър надул платната на Мария Селесте, корабът поел и въжето се скъсало. Тежката лодка, натоварена с хора, била пометена от стихия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР