Тонове отпадъци затрупват дигата на река Чая край село Катуница.

...
Тонове отпадъци затрупват дигата на река Чая край село Катуница.
Коментари Харесай

Глобяват собственика на терена заради боклука край дигата на река Чая

Тонове боклуци затрупват дигата на река Чая край село Катуница. Сигналът е подаден през днешния ден до еколога на община Садово.

Жители на Катуница алармираха през днешния ден по обед на телефон 112, че големи бели чували са изхвърлени в коритото на река Чая. Веднага на място дойдоха екипи от община Садово. Уведомени са и районната ревизия по околната среда и водите, Басейнова дирекция и полицията.

От Регионалната екоинспекция ще издадат неотложно наставление за разчистване на мястото, а притежателят на терена ще бъде санкциониран.

Върху 30 чувала проверяващите намерили прикрепени документи с изпращача на боклука - компания от Испания. Всяка от торбите съдържа полиетиленови и текстилни отрязъци, пластмасови детайли и други битови боклуци.
Атанас Иванов - еколог в община Садово: Тука виждаме боклуци със всевъзможен темперамент подозрителен статут - строително боклуци, промишлени и битови такива.
Територията е предпазена по " Натура 2000 ".
Митко Стойчев - Областна администрация Пловдив: Това се квалифицира като закононарушение, само че стига да бъде хванато кой го е направил, видно е от къде са пристигнали кой е подателя. Крайното депониране на такива боклуци по този метод е неприемливо даже в регламентирани депа.
Теренът е държавна благосъстоятелност, част от активите на някогашното дружество " Мост строй ", което е оповестено във банкрут.

От години там се е настанила частна компания, против която от община Садово неведнъж са подавали сигнали до разнообразни институции включително и до Икономическа полиция за нерегламентирано депониране на боклуци. Община Садово няма финансов запас да почисти противозаконното бунище.
Димитър Здравков - кмет на община Садово: До последно ще се боря това да не го заплащам аз, за какво би трябвало да го плащаме ние като община, че някой тук си взима парите и генерира облага, пък различен го прикрива.
При по-високи равнища на реката има огромна възможност водите на Чая да отнесат част от отпадъка.
 Откриха тонове отпадък от Испания в коритото на река Чая край Катуница (СНИМКИ) Откриха тонове отпадък от Испания в коритото на река Чая край Катуница (СНИМКИ)
Тонове боклуци бяха открити в коритото на река Чая край село Катуница. При незабавната взаимна инспекция на регионалната администрация, Община Садово, Ик...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР