Томичовият псалтир за първи път ще напусне Русия за три

...
Томичовият псалтир за първи път ще напусне Русия за три
Коментари Харесай

Представят Томичовия псалтир във Велико Търново

Томичовият псалтир за първи път ще напусне Русия за три месеца, с цел да бъде изложен в Регионалния исторически музей във Велико Търново за Деня на независимостта - 22 септември. След това ще бъде показан и в Националния археологически музей в София. Това оповестиха на конференция в Българска телеграфна агенция - Велико Търново националният представител Валентин Ламбев - основател на концепцията, както и професор Димитър Кенанов - откривател на ръкописа, съобщи кореспондентът на .
Псалтирът е автентичен ръкопис от 1360 година, основан като частна молитвена книга на църковнославянски език от монасите от Килифаревската книжовна школа на Теодосий Търновски в покрайнините на средновековната българска столица Търново. Открит е през 1901 година от Сима Томич, професор в Белградския университет, по време на изследователско пътешестване из региона Македония в рамките на тогавашната Османска империя. Наречен е на негово име - Томичов псалтир. От 1902 година се съхранява в Държавния исторически музей в Москва.
Според проф. Кенанов Томичовият псалтир е извънредно произведение на словесното и изобразителното изкуство. Той съдържа 301 хартиени листа с църковни текстове, илюстрирани със 109 миниатюри, които ги поясняват. Псалтирът е един от трите най-изящни мостри на илюстрованата българска ръкописна книга от Средновековието дружно с Манасиевата хроника от 1344-1345 година и Лондонското четвероевангелие от 1356 година. 
Изложението на Томичовия псалтир в България ще бъде резултат от поредните дейности на народния представител Валентин Ламбев от 2018 година насам - кореспондеция с управлението на Държавния музей в Москва и посещаване в състава на парламентарна делегация, която получава единодушие псалтирът да бъде изложен у нас през актуалната година.
В момента се прецизират техническите детайлности по организацията на ревюто на скъпата светиня сред Българското министерство на културата и Министерството на културата на Руската федерация. Очаква се в най-скоро време Министерството на културата публично да разгласи местата и графика за представянето на средновековния ръкопис у нас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР