Томас О`Райли,Предоставянето на лиценз за продажба на автомобилни застраховки в

...
Томас О`Райли,Предоставянето на лиценз за продажба на автомобилни застраховки в
Коментари Харесай

Братът на Фон дер Лайен, хазартният гигант и румънският скандал с „Евроинс“

Томас О`Райли,

Предоставянето на лиценз за продажба на автомобилни застраховки в Румъния на компания, ръководена от брата на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, накара мнозина в Брюксел да стартират да задават въпроси. Това написа в извънредна публикация изданието „ The European Conservativ (в която се вършат връзки сред отнемането на лиценза на българската компания „ Евроинс Румъния “ от румънския регулатор, мълчанието на Комисията по въпроса и интереса на интернационална компания за залагания към пазара на застраховки в северната ни съседка.

Само преди няколко седмици Европейската комисия отхвърли достъп на евродепутатите до формален отчет, обвързван с нередностите, в които е упрекван румънския осигурителен регулатор в тази ситуация с българската компания „ Евроинс “, написа Томас О’Райли в публикацията..

Германският евродепутат Ларс Петер Берг стана един от евродепутатите, които показаха угриженост по отношение на метода, по който Комисията се оправя с аферата.

„ Имайки поради уклончивите отговори на Комисията на парламентарни въпроси по въпроса, се чудя дали е време за без значение следствие какво тъкмо се случва в Румъния и опциите на Европейската комисия да следи промишлеността “, споделя евродепутатът.

„ Eazy Asigurari “ е дъщерно сдружение на европейския
хазартен колос Superbet, който шокира специалистите по-рано този месец, когато получи лиценз за продажба на автомобилни застраховки от румънския осигурителен регулатор (ASF).

Superbet е един от най-големите консорциуми за онлайн
хазарт в Европа и осъществя годишен оборот от $1,1 милиарда. През февруари компанията разгласи като собствен нов президент Ханс-Холгер Албрехт, който е брат на Урсула фон дер Лайен. Компанията е финансово подкрепена от американската компания за ръководство на активи Blackstone.

Навлизането на Superbet на румънския осигурителен пазар идва след години на финансови и политически кавги в бранша, които приключиха с насилственото овакантяване на една от най-големите застрахователни компании в страната – Евроинс Румъния, която дъщерно сдружение на българската Евроинс.

Българската компания твърди, че е била подложена на регулаторен тормоз от ASF. През март тази година ASF лиши лиценза за търговия на Евроинс с аргумента, че е открит финансов дефицит от 400 милиона евро. Това изказване се оспорва освен от компанията, само че и от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), българските регулатори и самостоятелен инспектор. Всички те настояват, че компанията е платежоспособна.

Румънската автомобилна застрахователна промишленост претърпя интензивни разтърсвания през последните години с четири огромни компании, които банкрутираха. Има голям брой обвинявания за ендемични връзки с проведената престъпност и политическата корупция.

Евроинс твърди, че акцията против нея е почнала след отхвърли купи банкрутиралата застрахователна компания City Insurance през 2019 година, макар политическия напън да го стори. Това е провокирало четиригодишна акция на регулаторен тормоз против българската компания, която завърши с лишаване на лиценза.

В същото време отчетът на главния осигурителен регулатор на Европейски Съюз – EIOPA поддържа румънския регулатор в изказванието, че при Евроинс Румъния е имало финансов дефицит.

Въпросът обаче се усложни от необичайния отвод на Комисията да разреши на членовете на Екологичен потенциал да прегледат нередактиран отчет по аферата, което провокира вълна от парламентарни въпроси.

Много подозрително

Евродепутатът от „ Алтернатива за Германия “ Гунар Бек счита държанието на Европейски Съюз за задоволително подозрително, с цел да отнесе въпроса до Европейския омбудсман, цитирайки непосредствено връзката на брата на Урсула фон дер Лайен с румънския осигурителен бранш.

В свое изказване Бек осъди евентуалните последствия за румънските водачи, които могат да останат без застраховка вкъщи и в чужбина. Той твърди, че аферата е още едно доказателство за некомпетентността на фон дер Лайен да заема най-висшия пост в Комисията.

В същото време компанията, ръководена от брата на фон дер Лайен, би спечелила от празнината на пазара, оставена от изгонването на „ Евроинс “. Многократно са повдигани въпроси по отношение на това, че Брюксел си затваря очите за корупцията в Румъния на съображение относителната еврофилия на ръководещото румънско държавно управление.

На този стадий няма догатки за професионално непозволено държание от Урсула фон дер Лайен, Ханс-Холгер Албрехт или Superbet. Нито Европейската комисия, EIOPA, нито ASF дадоха отговор на искане за коментар все още на публикуването на публикацията на „ The European Conservative “.

Дял на безценица?

„ Говорим за опит да ни откраднат бизнеса. Казвам това, тъй като преди няколко дни беше лицензирана нова застрахователна компания (N.R. Eazy Asigurări) в Румъния. Много е необичайно, че ASF направи това за доста малко време. Опитах се да схвана повече за тази компания, потърсих уеб страницата им. Нищо. Мисля, че това е доста забавно следствие за публицистите “, споделя в изявление за румънското издание Bursa.ro Асен Христов, който е президент на българската „ Евроинс “.

Той припомня, че в това време румънският регулатор е удължил валидността на полиците на „ Евроинс Румъния “, макар отнетия лиценз напролет.

„ Няма да се изненадам, в случай че тази нова застрахователна компания се опита да получи портфейла (б.р. принадлежал на „ Евроинс Румъния “) от Гаранционния фонд, който съдържа към 1,3 – 1,4 милиона полици. Така че не бих се изненадал, в случай че тази застрахователна компания отиде в ASF и се опита да получи портфейла за едно евро, а по-късно да възобнови всички полици и да вземе 10% или 15% от пазара на безценица “, добавя той.

В изявлението Асен Христов споделя, че „ Евроинс “ съди румънската страна за нанесени вреди за 500 милиона евро и е сигурен, че до 3-4 години делото ще завърши с триумф. В същото време „ Евроинс “ обмисля и завръщане на румънския осигурителен пазар.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР