Томас Кук и Астрал Холидейз имат договор помежду си за

...
Томас Кук и Астрал Холидейз имат договор помежду си за
Коментари Харесай

Ангелкова: Заради Томас Кук започна дебат за законови промени

 " Томас Кук " и " Астрал Холидейз " имат контракт между тях за публично посланичество, а " Астрал Холидейз " са регистрирани по българското законодателство. Независимо дали един туроператор е задграничен или български, всеки един оператор има застраховка " Отговорност на туроператора ", която покрива единствено и само вредите за туристите ". Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в студиото на " Здравей, България " по Нова тв.

" Няма застраховки, които да покриват рисковете нито във връзка с доставчиците на услугата към туроператора, нито към задграничния подобен. Няма такова условие в нито едно законодателство ", сподели още тя.

" Независимо дали " Томас Кук " би била записана по българското законодателство или не, рискът за хотелиерите е еднакъв ", разяснява Ангелкова.

Ангелкова акцентира, че поради " Томас Кук "  е почнал спор за законови промени. " След като се случи банкрутът на " Томас Кук “, стартирахме самодейност и спор за смяна на законодателството. Предложих в рамките сред първо и второ четене на Закона за туризма, който е в Народното събрание, в случай че има консенсус от всички заинтригувани страни, да се обърнем към някои от народните представители да внесат промени, тъй че или да се усили лимитът на минималната изискуема сума за застраховка отговорност на туроператорите, или да бъде % от оборота ", уточни още тя.

" За да можем да бъде оптимално потребни на потребителя в Националния туристически указател ние разгласяваме застраховките на всеки туроператор. Ще ги създадем по този начин, че да се търсят по предел - да демонстрираме тези, които имат най-висока застраховка. За сведение от 3140 туроператора и турагенти, регистрирани в България, единствено 18 имат предел на покритие над 1.4 млн. лева Над 1100 са с предел над 25 000 лева “, добави Ангелкова.

" За месеците от януари до август имаме над 6.8 млн. задгранични туристи, което е най-малък спад от 0.6% по отношение на рекордната 2018 година ", сподели още министърът на туризма.

" За нас е значимо да си вършим работата и го демонстрираме посредством обстоятелства. Откакто Министерството на туризма е основано като независима администрация, имаме растеж от 31% на задгранични туристи и 24% на приходите. Независимо от мрачните прогнози, които юни месец бяха съзнателно обрисувани, все още за първите месеци от януари до август имаме над 6.8 млн. задгранични туристи, което е най-малък спад от 0.6% по отношение на рекордната 2018 година, когато имахме над 9.2 млн. задгранични туристи “, уточни още тя.

" За месеците юни‚ юли и август имаме над 4.437 млн. задгранични туристи и спад от 1%. Фактите и цифрите демонстрират, че ние си вършим работата. Има още какво да се желае и работим в посока реализиране на главната ни цел - превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация и оптимално потребление на потенциала във връзка с летни, зимния и културно-историческия туризъм “, уточни още Ангелкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР