Томас Фицпатрик, известен сред приятелите си като Томи Фиц, е

...
Томас Фицпатрик, известен сред приятелите си като Томи Фиц, е
Коментари Харесай

Пиянският бас на пилота Томи Фиц

Томас Фицпатрик, прочут измежду приятелите си като Томи Фиц, е роден в квартал Вашингтон Хайтс в Манхатън и макар че се мести в Ню Джърси, към момента излиза със старите си другари от квартала. Групата е „ луда “, обича да се забавлява и постоянно посещава локалните барове…

Късно през нощта (или може би рано сутринта) на 30 септември 1956, до момента в който напущат таверната на улица Свети Николай в Манхатън, с цел да се приберат по домовете си, Томи се хваща на бас с един от приятелите си, че ще може да се върне назад в бара от Ню Джърси за нищо и никакви 15 минути. Това, несъмнено, е невероятно с кола. Но концепцията на Фиц е друга, мъжът даже не счита да употребява кола. Той отива до Училището по аеронавтика Тетърборо в Ню Джърси и открадва едномоторен аероплан. За да не притегли вниманието на органите на реда, той излетява без светлини към 3:00 часа сутринта. Според репортажи за случая, първичният му проект е да приземи самолета в двора на Гимназия Джордж Вашингтон, на няколко пресечки от таверната, само че тъй като дворът не бил осветлен, пияният Томи взема решение да кацне непосредствено на улицата пред заведението, малко преди кръстовището й с 191 улица като пипа доста деликатно, с цел да не се блъсне в уличните лампи или паркираните коли, или нещо друго.

Да приземиш аероплан по средата на улицата в град като Манхатън няма по какъв начин да остане неусетно и някой се обажда на полицията. Томи е задържан и упрекнат в кражба в огромни размери, само че в никакъв случай не е наказан, тъй като притежателят на самолета не повдига обвинявания, допускаме тъй като е намерил цялата обстановка за извънредно занимателна, а и самолетът му в последна сметка е безусловно незасегнат. Според градските наредби обаче кацането на самолети по улиците е неразрешено и поради това Фиц би трябвало да заплати санкция от $800, а разрешението му да пилотира е взето за 6 месеца.

Малко над 2 години по-късно, след порядъчно накисване в бар във Вашингтон Хайтс, Томи повтаря емблематичния си героизъм. Този път мотивацията му идва от там, че откакто споделя историята за първото си среднощно пилотиране, един от събеседниците на масата показва подозрение към достоверността на думите му – да се чете като „ мисли, че го лъже “.

Този път откакто се приземява, той незабавно бяга. Полицаите обаче, намирайки още веднъж аероплан по средата на улица в Манхатън, се сещат за случая отпреди няколко години (който се случва единствено на няколко пресечки от настоящето място) и вземат решение да ревизират да не би пък господин Томас Фицпатрик да е забъркан и тук.

Първоначално, Томи отхвърля да има каквото и да е общо с този аероплан, какъв аероплан, само че свидетел твърди, че го е видял да слиза от въпросния аероплан и да бяга, което в последна сметка го въодушевява да си признае.

С вторият случай няма благосклонност. Съдията Рубен Леви го удря с цялата мощ на закона и му споделя: „ Ако предния път те бяха осъдили хубаво, в този момент може би нямаше да се стигне до втори сходен случай “. На което Фиц дава отговор: „ Беше поради пиенето “. Фиц е на 28 години, когато го осъждат на 6 месеца затвор за превозване на крадена движимост.

Встрани от летенето и късия престой зад решетките, Томи Фиц си има цялостен един порядъчен живот. Той служи като морски пехотинец във войната с Корея и даже получава Пурпурно сърце, като преди този момент се бие и във Втората международна война. Радва се на 51-годишен брак с очевидно много разбраната си брачна половинка Елън, с която имат 3 деца. Когато не е на война, работи като водопроводчик и в последна сметка доживява зрялата възраст от 79 години, когато умира през 2009.

Освен тези две прелестни истории, Томи ни оставя и коктейл, кръстен в негова чест „ Late Night Flight “ („ Късният нощен полет “). Той съдържа:

15 грама Калуа 50 грама водка 15 грама Шамбор 5 къпини 1 яйчен белтък Обикновен сироп на усет

Идеята е да се сътвори напитка, която наподобява като нощното небе над Ню Йорк. Калуата се сипва първа за основа в чаша за коктейли. В шейкър се смесват къпините, Шамборът и 2/3 от водката дружно с лед след което се изсипват деликатно като нов пласт небе над Калуата. Отново в шейкър се смесват белтъка, сиропа и останалата 1/3 от водката, без лед. Тази беличка пухкава примес се поставя най-отгоре, с цел да показва облаците, през които Фицпатрик е летял. Консумирайте на драго сърце и мярка.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР