Томас Борген, който е отговарял и за международното банкиране, ще

...
Томас Борген, който е отговарял и за международното банкиране, ще
Коментари Харесай

Главният изпълнителен директор на Danske Bank подаде оставка заради скандала с прането на пари

Томас Борген, който е отговарял и за интернационалното банкиране, ще продължи да извършва длъжността си до намирането на негов заместител

Най-голямата банка в Дания съобщи, че " редица съществени дефекти " в системата за надзор и ръководство са разрешили нейният естонски клон да се употребява за подозрителни покупко-продажби. Още по тематиката
Европейските банки се трансформират в мотори за прането на пари

Сериозни потоци незаконни пари минават необезпокоявани през Европа заради незадоволителни регулации и липса на подпомагане
19 сеп 2018
Европейски Съюз има огромни пропуски в битката против прането на пари

Нов отчет демонстрира слабостите на институциите в Брюксел и в страните от общността
5 сеп 2018
Разследване откри:

Естонският клон на Danske Bank е изпрал 30 милиарда $ съветски пари

Тази сума е минала през клона на банката единствено за една година
4 сеп 2018
Пет скандинавски банки бяха санкционирани с 2.5 млн. евро за издаване на рейтинги без позволение

Danske Bank, Nordea Bank, SEB, Svenska Handelsbanken и Swedbank са нарушили разпоредбите
24 юли 2018
Danske Bank може да е взела участие в пране на 8.3 милиарда $

Законодателите в Дания показват неодобрение от неналичието на наказателни ограничения
5 юли 2018 Главният изпълнителен шеф на Danske Bank Томас Борген подаде оставка, откакто вътрешното следствие на най-големия заемодател в Дания сподели, че в интервала от 2007 до 2015 година през естонския клон на банката са минали близо 200 милиарда евро от страни като Русия, Англия и Британските Вирджински острови. Най-голямата банка в Дания съобщи, че " редица съществени дефекти " в системата за надзор и ръководство са разрешили нейният естонски клон да се употребява за подозрителни покупко-продажби, оповестява Financial Times. През банката са минали близо 200 милиарда евро задгранични средства, като не е конкретизирано каква част от тях са съмнителни.

Разследването

Заключенията на отчета повдигнаха въпроса за това доколко управлението на банката е било осведомено със протичащото се. Томас Борген отговаряше за интернационалното банкиране, в това число и това в Естония, от 2009 до 2012 година Остава неразбираемо дали той е знаел за огромните суми, преминаващи през институцията, както и дали са били подхванати дейности, с цел да бъдат тествани.

От Danske Bank афишират, че следствието е обхванало 15 хиляди клиенти, които са направили общо 9.5 млн. броя заплащания посредством естонския клон в интервала от 2007 до 2015 година, като общият поток от средства при тези заплащания е възлязъл на към 200 милиарда евро.

Редица някогашни и сегашни чиновници както на естонския клон, по този начин и на финансовата група като цяло, не са изпълнявали своите законови отговорности, е друга констатация на следствието, осъществено от външна адвокатска адвокатска фирма. Въпреки това следствието заключава, че бордът на шефовете, ръководителят и основният изпълнителен шеф не са правили нарушавания.

" Очевидно е, че Danske bank не извърши дълга си в тази ситуация с вероятното пране на пари в Естония. Дълбоко скърбя за това. Въпреки че следствието стигна до заключението, че съм се справил с моите отговорности, считам, че е най-добре за всички страни да подам оставка ", сподели Борген в изказване.

Борген, който застана отпред на най-голямата датска банка през 2013 година, ще продължи работата си, до момента в който не бъде избран негов правоприемник, обявиха от финансовата институция в сряда.

Последиците

От банката обявиха, че ще дарят брутния приход от естонските си интервенции за деветгодишния интервал, който възлиза на близо 1.5 милиарда крони, като по този метод ще понижи прогнозата си за облагата за 2018 година от 18-20 милиарда крони на 16-17 милиарда крони. Дарението ще бъде ориентирано към самостоятелна фондация, която ще бъде основана, с цел да се бори с интернационалните финансови закононарушения.

Акциите на Danske паднаха с 4.4% до 167.30 крони за брой при започване на търговията. Те са поевтинели с близо 30% през последните шест месеца.

" Банката изрично не е изпълнила отговорността си по този въпрос. Това е разочароващо и недопустимо и ние предлагаме нашите извинения на всички заинтригувани страни - не на последно място, на нашите клиенти, вложители, чиновници и обществото като цяло. Ние признаваме, че имаме доста да работим, с цел да възвърнем доверието им ", сподели актуалният ръководител на Danske bank Оле Андерсен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР