Томас Бах, президент на Международния олимпийски комитет, бе в София

...
Томас Бах, президент на Международния олимпийски комитет, бе в София
Коментари Харесай

Томас Бах: Впечатлен съм от България

Томас Бах, президент на Международния олимпийски комитет, бе в София и даде единствено едно извънредно изявление – за предаването „ Код Спорт “ по ТВ+. Уникално за историята ни България семейства на три международни шампионати по едно и също време – по волейбол, художествена гимнастика и академично гребане. И неслучайно Бах назова това олимпийски връх. Големият началник на международния спорт дойде за два дни в България, с цел да се допре до неповторимата конюнктура. А най-после си потегли с вест, откакто утвърди концепцията София да кандидатства за домакинство на зимна младежка олимпиада.Бах е юрист по специалност и олимпийски първенец по фехтовка от игрите в Монреал през 1976 година. Има в богатата си сбирка от оценки златен, сребърен и бронзов орден от международни шампионати. След като 7 години управлява Германския олимпийски комитет, от 16 септември 2013-а той е първото лице на МОК.

- Какви са усещанията ви от два дни в България, хер Бах?

- Наистина съм доста впечатлен от вашата страна. Дойдох в доста специфичен за България миг. Вие направихте същински олимпийски връх. Организирате по едно и също време три международни шампионати в три разнообразни олимпийски спорта! Това е скъп опит за страната ви. Видях какъв брой огромна е помощта, която държавното управление оказва на спорта в България. Срещнах се и с всички значими хора в българския спорт. И без грам учтивост ще ви кажа – направих в действителност една доста ползотворна аудиенция.

- Кое беше най-важното нещо от вашето посещаване?

- На първо място обединяването, което видях в България. Цялото общество е зад спорта. Хареса ми най-много пристрастеността, която българите влагат. Великолепно е. Впечатлен съм. Всичко това може да има доста огромно значение за развиването на вашия спорт генерално. Важно е младежта да се възпламени по олимпизма и считам, че това се случва в България.

- След среща с нашия министър-председател Бойко Борисов се роди концепцията България да се кандидатира за хазаин на младежките зимни олимпийски игри през 2024 година. Мислите ли, че можем да се оправим?

- Да. Отговорът ми е доста елементарен след края на моето посещаване. Погледнете изискванията - неповторими. София и планината Витоша. Всичко си имате. Вашата столица разполага с съвременна инфраструктура, която подсигурява, че можете да бъдете домакини на сходно спортно събитие. Имам поради както за спортовете навън, по този начин и за тези в зала. Видях също условия за съвременен пресцентър, който да одобри публицисти от целия свят. На Витоша към този момент има съществуващи уреди за ски, само че се нуждаете от рационализация, само че това е част от подготовката за всяко едно домакинство на огромен конгрес. Но най-важното при вас е на разположение. В тези два дни видях какъв брой добре работи вашата организация, видях едно превъзходно гостолюбие на българския народ. Мисля, че зимни юношески олимпийски игри в България биха били едно фантастично събитие.

- Благодарим за хубавите думи. Но какво България в действителност би трябвало да направи, с цел да е действителен претендент за тези игри?

- Сега ще стартираме полемики с Българския олимпийски комитет и държавното управление. Всъщност те към този момент започнаха. След това ще забележим по какъв начин възможна организация на зимни юношески олимпийски игри би могла да се реализира. Ще забележим какво България може да помогне освен тук в София, а и изобщо в целия район.

- Вие вложихте толкоз доста сила, с цел да се реализира концепцията двете Кореи да излязат с единен тим на олимпийските игри. Мислите ли, че това беше значимата последваща стъпка освен за спорта, само че и за политиката?

- Не е единствено стъпка за политиката и спорта. Това беше огромна задача за Международния олимпийски комитет. Нашата идея е да съумяваме и да вървим напред посредством спорта, а не посредством политиката. Глобално спортът се пробва да направи един по-добър свят, да направи по-добри връзките сред хората и нациите. Много сме щастливи, че успяхме в тази задача на последните зимни олимпийски игри. Ще продължим да работим в тази тенденция. Ще продължим също и да поддържаме двете Кореи посредством спорта. Ще създадем всичко допустимо за мира на Корейския полуостров. В този сложен за света миг олимпийските игри са единственото събитие, на което цялата планета се събира на едно място. Всички страни живеят под един покрив, почитат се и са в мир с близките.

- Мислите ли, че след прелестната организация на международното състезание по футбол може алегорично да се одобри и че войната с допинга в Русия е завършила?

- Не би трябвало да се смесва с други неща организацията на международното, която в действителност беше огромен триумф за Русия, за футбола, за спорта. Сега към момента има някои елементи по отношение на връзки ни с Русия, които би трябвало да се преодолеят. Ние чакаме съответни решения от Световната антидопингова организация, които ще бъдат разисквани на идния изпълнителен комитет на МОК.

- Не са ли нужни към този момент по-модерни способи в битката против допинга?

- Променихме доста способи в МОК. Но ние можем да отговаряме само за допинг контрола по време на олимпийски игри. Това е на всеки две години. Международните федерации и Световната антидопингова организация дават отговор за останалите събития. Всички допинг проби сме делегирали на ВАДА. Тя е самостоятелна от МОК организация. Също по този начин сме делегирали правото и на всички санкции, които са в пълномощията на Международния състезателен трибунал. Така че никой не може да се оплаква от спор на ползи.

- И финален въпрос – по кое време да ви чакаме в България?

- Надявам се да мога да дойда доста скоро, само че ние имаме 206 олимпийски комитета, тъй че колкото и да ми е прелестно, няма по какъв начин да пристигам да вземем за пример в България всеки месец.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР