Тома Чолаков от Смолян навърши 105 г. на 5 февруари.

...
Тома Чолаков от Смолян навърши 105 г. на 5 февруари.
Коментари Харесай

Дядо Тома врътна 105 години като трезвеник

Тома Чолаков от Смолян навърши 105 година на 5 февруари. Столетникът е роден през 1913 година в смолянското село Пещера, където живял, до момента в който навършил 40 година След това се преместил в Смолян, написа " Марица ".

През живота си е работил като дюлгер, общ служащ, животновъд, в строителството. За малко бил и защита, само че най-много се занимавал със земеделие. Има двама синове и щерка, седем внуци и четирима правнуци.

Преди няколко години умрял най-големият му наследник. Старецът е прочут в Смолян с това, че и на 100 година самичък ходеше до урните да гласоподава. Доскоро възрастта не му пречеше да си готви, чисти и да си копае градината самичък. Къщата му е отдалeчена от центъра. Старецът ходеше самичък да си вземе пенсията и на коафьор и качваше най-малко 1000 стълби, с цел да стигне до пощата.

На 105 година здравето му към този момент не е толкоз положително и в този момент пази повече къщата. Ходи с бастунче, има и слухов уред, само че няма съществени болежки. Казва, че в никакъв случай не е бил на диета, само че не е и преяждал. Винаги спазвал режим на хранене три пъти в деня.

Сутрин хапвам главно мляко, сирене или кашкавал. На обед месо с нещо, а вечер - варива, споделя старецът. Казва, че и в никакъв случай не е пил доста алкохол в живота си. Само при мотив и единствено в компания, и то една дребна чашка, повече не. Цигари също не съм пушил в никакъв случай. Опази ме Господ от тези неща и предпочитание не съм имал, споделя дядо Тома. 

Тайната на дълголетието, съгласно него, е че постоянно избира домашното. Сладкиши не яде, тъй като ги счита за детска работа. 

" Не мога да я схвана тая пъстрота по магазините. Хем са скъпи, хем не знаеш аджеба какъв е тоя сладкиш, дето го купуваш. Какво има вътре и дали това е потребно. Когато е имало бонбони у дома, те са били за посетители, ракията също. Не съм прекалявал в никакъв случай със солено или сладко ", споделя столетникът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР