Том Балмфорт, РойтерсУкрайна подготви редица нови военни части за дългоочакваната

...
Том Балмфорт, РойтерсУкрайна подготви редица нови военни части за дългоочакваната
Коментари Харесай

Кои са силите, участващи в контраофанзивата на Украйна?

Том Балмфорт, " Ройтерс "

Украйна приготви редица нови военни елементи за дълго чаканата си контраатака това лято, до момента в който към този момент основаните бригади претърпяха зимната атака на Русия в източната част на страната.Първата фаза на контраофанзивата стартира. Ето какво знаем за новите украински елементи.

Дванадесет бригади

Съюзниците и сътрудниците от НАТО помогнаха на Украйна да оборудва и образова девет нови бронирани бригади за контраофанзивата, удостовери през април генералният секретар на военния алианс Йенс Столтенберг.

В разследващ документ на Съединени американски щати, оповестен в границите на приключването на информация в мрежата Дискорд, се споделя, че Украйна също по този начин сама е подготвила още три бригади. В документа осем бригади са разпознати като 47-ма, 33-та, 21-ва, 32-ра, 37-ма, 118-та, 117-та и 82-ра бригада. Името на деветата не може да бъде разчетено.

Една бригада нормално има най-малко 3500-4000 бойци, само че точният брой не е прочут.

До април украинските елементи са получили повече от 1550 бронирани машини, 230 танка, друго съоръжение и големи количества муниции, сподели Столтенберг. След това са последвали още доставки.

В средата на май един съветски боен блог означи скупчването на украински сили и съоръжение в югоизточната Запорожка област и прилежащата Днепропетровска област, като оцени числеността на киевските войски на 50 000-55 000 души.

Щурмови бойни единици

Според министъра на вътрешните работи Игор Клименко Украйна настрана е основала осем нови щурмови бригади с обща бройка 40 000 бойци. Подразделенията са основани вследствие на нападателна акция за набиране на личен състав, която стартира при започване на февруари.

Подразделенията имат запаметяващи се или добре познати украински имена, измежду които " Азов ", " Кара Даг " (планина в Крим), " Граница от стомана ", " Ураган ", " Спартан ", " Червена Калина ", " Граница " и " Ярост ".

Членове на едно от подразделенията обявиха пред Ройтерс през април, че желаят да вземат участие във фронтови боеве, че са мощно стимулирани и желаят да " отмъстят " на Русия.

Кои от тези подразделения се борят?

През последните две седмици 47-ма, 33-та и 21-ва механизирани бригади са били видяни в боеве в югоизточната част на страната, откогато стартира главната фаза на контранастъплението, настояват някои западни военни анализатори.

По-голямата част от силите на Украйна към момента не са ангажирани.

Анализаторите, които преглеждат фотоси на бойното поле, оповестени от Русия, считат, че 47-ма бригада е изгубила част от оборудването си в боевете, в това число пехотни машини " Брадли ", въпреки че съгласно тях фотосите може да не дават цялостна картина на случилото се.

Валерий Маркус, изтъкнат украински полеви пълководец и един от водачите на бригадата, съобщи в обществените мрежи предходната седмица, че силите му са понесли единствено дребни загуби и че са нанесли тежки провали на съветската страна.

Смята се, че новите бригади съдържат най-вече новомобилизирани бойци, ръководени от опитни офицери.

По време на сраженията през последните няколко седмици военните анализатори видяха и наличието на по-опитни елементи като 68-а лека пехотна бригада и 35-а бригада на морската пехота в южната част на страната.

Това би могло да подсказва, че Украйна причислява батальони или роти от по-опитни елементи към по-новите сили, които е подготвила, с цел да усили като цяло бойния опит на полето на сраженията, споделят военните анализатори.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР