Толсистемата у нас, която проходи едва наскоро, бе поразена от

...
Толсистемата у нас, която проходи едва наскоро, бе поразена от
Коментари Харесай

Кризата докара по-голям обхват на тол системата

Толсистемата у нас, която проходи едвам неотдавна, бе изумена от ниски доходи поради пандемията от ковид. Има съществено разминаване сред заложените доходи и постъпленията. Ще се наложи разширение на обсега на толсистемата. За първите три месеца от стартирането й при започване на март системата е генерирала 27 млн. лева доходи. А упованията бяха годишно тя да може да събира 450 млн. лв. за държавната хазна.

Заради спадналия със 70% тежкотоварен трафик по време на вируса, приходите също понижават.

От началото на годината до края на май страната е събрала 190 млн. лева - 163 от винетки за леките коли и 27 млн. от маршрутни карти и бордови устройства за ТИР-овете.

„ Ако съпоставим приходите от предходната година с приходите в този момент, можем да кажем, че ние на месечна база сега за ТИР-овете, даже в изискванията на Ковид-19 изолираност, изключително състояние, имаме същите доходи “, заяви проф. Олег Асенов, шеф на Националното тол ръководство.

От 27-те милиона, събрани от толтаксуване, 10 милиона са от таксуване с бордови устройства, а 17 милиона - от маршрутни карти: „ Маршрутните карти все още са 926 000 маршрутни карти на обща стойност над 17 млн. лева 75% от осъществения доход от броя подадени маршрутни карти са осъществени през каналите на АПИ. “

Интересното е, че притежателите на 54 000 ТИР-а са закупили бордови устройства, само че едвам 47 000 интензивно работят с тях и толуват. „ Други коли, които пък са още в гаража, не е пристигнало времето, когато те да извършват действия по-активни. Трети пък коли са в области да вземем за пример като Смолянска, в която няма нито веднъж с тол “, призна специалистът.

Именно фактът, че има цели области в България като Смолянската, в които няма нито един основен път или автомагистрала и надлежно няма тол таксуване, също способства за ниските доходи. Поради което ще се предложи разширение на обсега.

„ Има и други области, да вземем за пример област Добрич, където само панорамният крайбрежен път, който, разбирате по редица аргументи, не е най-привлекателният за маршрутите на транспортния отрасъл, той е единственият първокачествен път “, изясни Асенов.

Проходът на Републиката също е напълно освободен от тол таксуване. Цялата второкласна и третокласна пътна мрежа - също.

Приходите от толсистемата трябваше да бъдат малко над 1 милиарда Заради недоволството на превозвачите и бизнеса, обаче, обсегът й бе сгънат до малко над 3000 км. пътища от общо 20 000 в България. Така предстоящите доходи се свиха до 450 млн. лева

Кои тъкмо пътища ще бъдат върнати назад в толсистемата, ще стане ясно след договаряния сред районното министерство, автобусните и тежкотоварните превозвачи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР