Толкова много се говори за електрическите автомобили, но в един

...
Толкова много се говори за електрическите автомобили, но в един
Коментари Харесай

Електрическите самолети са по-близо, отколкото си мислите

Толкова доста се приказва за електрическите коли, само че в един различен транспортен сегмент се следи не по-малък интерес към новата технология. Става въпрос за авиоиндустрията. Вече има към дузина създадени електрически самолета, а някои от тях даже се чака да стартират да летят скоро.

Повечето планове в региона са за дребни летателни машини с места за един или двама пасажери. Такива да вземем за пример създават фирмите Pipistel Alpha Electro и NASA Mazwell.

Китай също работи по своя летателна машина, само че нейното развиване е към момента на ранен стадий. Очаква се тя да има място за двама индивида и да може да остане във въздуха за не повече от два часа след зареждане.

Производителят Eviation обаче работи по по-голям подобен аероплан с сред шест и девет места. Полетите с него би трябвало да стартират през 2020 година.

 Airbus, Siemens и Rolls-Royce готвят хибриден аероплан
Airbus, Siemens и Rolls-Royce готвят хибриден аероплан

Електрификацията на въздушния превоз може да докара до пренасяне на летищата по-близо до градовете

Други са даже по-смели със своите новаторски планове. Старт-ъпът Wright Electric създава електросамолет, на чийто ръб ще могат да се возят 150 души и ще може да изминава до 300 благи или над 480 километра.

С сходен потенциал машината би могла да обслужва към една трета от гражданските полети в света. А това би означавало доста спестено авиационно гориво, написа Business Insider.

През септември британският транспортьор EasyJet разгласи партньорство с Wright Electric с задачата да пусне полети с електрически самолети в идващото десетилетие. От производителя настояват, че те ще бъдат с 50% по-тихи от стандартните самолети и 10% по-евтини.

 Един от най-големите авиопревозвачи в Европа ще употребява електрически самолети
Един от най-големите авиопревозвачи в Европа ще употребява електрически самолети

EasyJet се надява това да стане в границите на едно или две десетилетия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР