Толкова много истории чакат неразказани на празната сцена на театъра.

...
Толкова много истории чакат неразказани на празната сцена на театъра.
Коментари Харесай

„Арабска нощ“ в Театрална работилница „Сфумато“

Толкова доста истории чакат неразказани на празната сцена на театъра. Понякога не е нужно нищо повече от това шепа артисти да изпълнят пространството с думи и да построят с текст всичко напряко пред очите на фена – там, в дъното, асансьор, към него извито стълбище, пò насам кулоар с порти, а ей там, в ъгъла, диван… И по този начин нататък, цялостен един свят.

Актьорите Августина-Калина Петкова, Димитър Крумов, Иван Николов, Неда Спасова и Сотир Мелев са на сцената от самото начало, като по едно и също време и в идеален синхрон оживяват с дейности и думи пиесата на създателя Роланд Шимелпфениг. Историите се случват в един жилищен блок – по едно и също време на няколко етажа, в жилищата и по стълбите, насън и нескрито. Типично за един актуален блок в Германия, жителите по никакъв начин не са единствено германци – прочее за това приказва още заглавието.

Пиесата по доста занимателен, прям и много провокативен метод преглежда клишетата, свързани с привидно спокойно съжителстващите етноси – прецизните германци (в лицето на домоуправителя с кроксове и престилка) и потайните араби (в лицето на Фатима и нейния таен любовник). Не е за поверие, само че пиесата е на повече от 10 години, а наподобява необикновено настояща и безусловно модерна. Арабският претекст е по едно и също време присъстващ като част от действителността, само че доста повече застъпен като декор, като една сантиментална и приказна действителност, цялостна с шейхове и благосъстояния, към която всички герои се устремяват по един или различен метод.

Роланд Шимелпфениг е измежду най-популярните драматурзи освен в родината си, само че и в целия свят и тази пиеса демонстрира задоволително добре аргументите за неговия триумф – на една дребна сцена е събран целият свят. Нашият свят.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР