Тол таксите за масовия тежкотоварен трафик – с тегло между 3,5

...
Тол таксите за масовия тежкотоварен
трафик – с тегло между 3,5
Коментари Харесай

Тол таксите за масовия тежкотоварен трафик ще са от 4 до 7 ст. на километър

Тол таксите за всеобщия тежкотоварен трафик – с тегло сред 3,5 тона и 12 тона, ще са от 4 до 7 ст. на километър, в зависимост от емисионния клас на превозното средство. Това планува планът на Тарифа за таксите, които се събират за ползване на републиканската пътна мрежа, публикуван през вчерашния ден за обществено обсъждане.

Предлага се първичният обсег на тол системата да е 6050 км – автомагистрали, първи и отчасти втори клас пътища. Така 14 000 км от дългата близо 20 000 км републиканска пътна мрежа ще бъде безплатна за товарните коли над 3,5 тона. След старта на тол системата тези превозни средства няма да заплащат и винетка за пътната мрежа отвън обхвата на толуваните пътища.

С цената се вкарва обективен модел на таксуване на пътните превозни средства, съгласуван с европейския принцип – който изхабява пътя повече, плаща повече. Тол таксите са обвързани с екологичната категория на превозното средство, както и с класа на пътя, за който ще се дължи тол – автомагистрали, първи и отчасти втори клас. Стойността ще се пресмята на изминат километър като всяко нахлуване в тол сегмент ще се приема за цялостното му изминаване.

Товарните коли с тегло сред 3,5 т и 12 т ще заплащат една и съща такса за трите категории пътища, само че тя ще зависи от емисионния им клас. Тези с най-високите еко класове Евро V, Евро VI или EEV ще плащат по 4 ст. на километър. За тези с емисионен клас Евро III или Евро IV цената ще е 5 ст. на километър, а за тези с най-ниската екокатегория – клас Евро 0, I или II – 7 ст. на километър. „ Целта е да се поощрява модернизирането на автопарка, с цел да се пази и околната среда “, изяснява проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ.
Така да вземем за пример камион с маса сред 3,5 т и 12 т и емисионен клас Евро V, би платил за преминаване по маршрута София – Бургас тол такса от 14,40 лева, за София – Варна – 16,11 лева, а за маршрута Варна – Бургас – 4,03 лв. Ако е с по-нисък еко клас – Евро IV, за София – Бургас тол таксата би била 17,89 лв., за София – Варна – 20,09 лева, а за Варна – Бургас – 5,05 лева
Тежкотоварните коли с тегло над 12 т и с две или три оси ще заплащат в зависимост от емисионния си клас сред 11 ст. и 22 ст. на километър за автомагистрали, сред 10 ст. и 21 ст. на километър – за първи и втори клас пътища.

Камионите с тегло над 12 тона, с четири и повече оси ще заплащат според от емисионния си клас сред 18 ст. и 36 ст. на километър за автомагистрала, сред 17 ст. и 35 ст. – за първи клас пътища, и сред 16 ст. и 34 ст. на километър – за втори клас пътища. Камион над 12 тона, с четири и повече оси и еко клас Евро V, би следвало да заплати за пътя София – Бургас 71,72 лева, за София – Варна – 77,66 лева, а за Варна – Бургас – 19,27 лева При по-нисък екологичен клас – Евро IV примерният маршрут София – Бургас би коствал 89,65 лева, София – Варна – 97,73 лева, а за Варна – Бургас – 24,32 лева
Тарифата за рейсовете с тегло над 12 тона ще е от 5 ст. до 9 ст. на километър за автомагистрала, от 4 ст. до 8 ст. на километър за първи клас пътища и от 3 ст. до 6 ст. на километър за втори клас пътища. Автобусите с тегло до 12 тона ще заплащат с 1 ст. по-евтино на километър, надлежно – от 4 ст. до 8 ст. за автомагистрали, от 3 ст. до 7 ст. за първокласни пътища и от 2 ст. до 5 ст. за втори клас път.
С цената се дефинира и компенсаторната такса, която се дължи, в случай че товарен автомобил употребява платената пътна мрежа без тол такса. За камиони сред 3,5 т и 12 т тя е 150 лева, за камиони над 12 т с две до три оси – 450 лева, за тежкотоварни превозни средства над 12 т с четири и повече оси – 750 лева, за рейсовете – 150 лева. Компенсаторната такса се заплаща с цел да се избегнат административните санкции. Тя не е глоба, а по-висока пътна такса, която обезпечава свободно придвижване по платената мрежа до 23:59 часа на деня, в който е наложена.
Ако лидерът откаже да плати компенсаторната такса на място, за да продължи пътя си той би трябвало да заплати максимална тол такса. За товарните автомобили сред 3,5 т и 12 т предложеният т.нар. оптимален тол е от 27 лева до 48 лева, в зависимост от емисионния клас, за товарни коли над 12 тона с 2-3 оси – между 71 лева и 146 лева, за камиони с тегло над 12 тона, с 4 и повече оси – от 119 лева до 242 лв., и за рейсовете – от 24 лева до 49 лева. Заплащането на оптималната тол такса не освобождава нарушителите от заплащането в 14-дневен период на обезщетителна такса по банков път. Така общата дължима сума, която би трябвало да заплати да вземем за пример извършител, отказал да заплати на място компенсаторната такса – лидер на камион с тегло над 12 тона, с повече от 4 оси и еко категория Евро IV, е 917 лева
Ако в 14-дневният период компенсаторната такса не бъде платена, Законът за движение по пътищата планува санкции за нарушителите. При липса на декларирани данни, с които да може да се установи изминатото разстояние, глобата за водача е 1800 лева дневно, а за невярно декларирани данни – да вземем за пример опит за измама с емисионния клас, категорията или с броя оси на натоварване на превозното средство, санкцията за собственика е 2500 лв. дневно.
Размерът на тол таксите е избран въз основа на параленост на няколко сценария, препоръчани от консултанта по проекта за създаване и въвеждане на тол системата – Световната банка. Разликата между таксата за автомагистрали за пътно превозно средство с най-голям и с най-нисък емисионен клас е 100% при камионите с тегло над 12 тона, колкото е позволено по европейска инструкция. Една от задачите на цените е да се насърчи използването на екологични превозни средства, което ще способства за намаляване на нездравословните излъчвания от автомобилния превоз и надлежно – за опазване на околната среда, каквато е и общата транспортна политика на Европейски Съюз.
Запазва се размерът на таксите, които се събират от леки коли – електронни винетки (10 лева – уикенд винетка, 15 лева – седмична винетка, 30 лева – месечна винетка, 54 лева – тримесечна винетка и 97 лв. – годишна винетка). Непроменена остава и цената на таксите за ползване на моста на р. Дунав в посока Русе – Гюргево, както и на тези за специално прилагане на републиканските пътища – за извънгабаритни транспорти, рекламни уреди и търговски крайпътни обекти.
Срокът за събиране на оферти по проекта на цената е до 16 декември 2019 г.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР