Тол-таксите за масовия тежкотоварен трафик – с тегло между 3.5

...
Тол-таксите за масовия тежкотоварен трафик – с тегло между 3.5
Коментари Харесай

Ревизираните тол-такси са между 3 и 7 ст. на километър

Тол-таксите за всеобщия тежкотоварен трафик – с тегло сред 3.5 т и 12 т, ще са от 3 до 6 ст. на километър за автомагистрали и сред 4 и 7 ст. за първи клас пътища според от емисионния клас на транспортното средство. Това планува новият план за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират за прилагане на републиканската пътна мрежа, оповестен през днешния ден за публично разискване, разгласи Министерството на районното развиване и благоустройството.

Това се наложи откакто под опасността на митинги от страна на товарните и пътническите превозвачи в петък министър председателят Бойко Борисов отстъпи от влезлия в действие закон и се съгласи таксите да бъдат понижени с към 40%.

Така системата ще стартира с такси за автомагистралите и първи клас пътища (около 3 100 км). След три месеца комерсиална употреба на тол-системата анализите ще покажат дали с по-ниски цени и сведен обсег, приходите, които страната чака от тол такси, ще бъдат същите като към този момент заложените в бюджета. Ако те са по-малко, ще се прегледа актуализиране на цените, показва министерството.

От обсега на тол-системата са извадени с изключение на третокласните, и второкласните републикански пътища. Така след 1 март т.г. към 17 хиляди км от към 20 хиляди км републиканска пътна мрежа ще бъде безвъзмездна за товарните коли над 3.5 тона, в случай че Народното събрание утвърди измененията в този им тип. След началото на тол-системата на 1 март тези транспортни средства няма да заплащат винетка за пътищата отвън обсега й.

Размерът на тол-таксите е привързан с екологичната категория на транспортното средство, както и с класа на пътя, за който ще се дължи - автомагистрали и първи клас. Стойността ще се пресмята на изминат километър като всяко нахлуване в тол сегмент ще се приема за цялостното му изминаване.

Товарните коли с тегло сред 3,5 т и 12 т и с най-високите еко класове Евро V, Евро VI или EEV ще заплащат по 3 ст. на километър на автомагистрала и 4 ст. на километър за първокласните пътища. За тези с емисионен клас Евро III или Евро IV цената ще е 4 ст. на километър за автомагистрала и 5 ст на километър за първи клас пътища, а за тези с най-ниската екокатегория – клас Евро 0, I или II – 6 ст. и 7 ст на километър, надлежно за автомагистрала и първи клас пътища.

Тежкотоварните коли с тегло над 12 т и с две или три оси ще заплащат според от емисионния си клас сред 6 ст. и 11 ст. на километър за автомагистрали и сред 5 ст. и 10 ст. на километър – за първи клас пътища.
Камионите с тегло над 12 тона, с четири и повече оси ще заплащат според от емисионния си клас сред 11 ст. и 20 ст. на километър за автомагистрала и сред 10 ст. и 19 ст. – за първи клас пътища.

Тарифата за рейсовете над 12 тона ще е една и съща за автомагистралите и първокласните пътища - от 2 ст. до 4 ст. на километър според от екокатегорията. Автобусите с тегло до 12 т, с емисионен клас Евро V, Евро VI или EEV тона ще заплащат 1 ст. за автомагистрала и първи клас пътища, а тези с емисионен клас Евро III, Евро IV, Евро II, Евро I или Евро 0 - 2 ст. на километър за автомагистрали и първи клас пътища.

За прилагане на платената пътна инфраструктура от пътни транспортни средства с тегло над 3,5 т, употребяващи като единствен източник различно гориво, тол таксата ще е в размер на 50 на 100 от цената, избрана за съответния тип коли и за категория ЕВРО VI, EEV.

Срокът за събиране на оферти по плана на цената е до 12 февруари 2020 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР