Тол такси от 4 до 7 стотинки на километър за

...
Тол такси от 4 до 7 стотинки на километър за
Коментари Харесай

Държавата предложи размер на тол таксите. Превозвачите на протест

Тол такси от 4 до 7 стотинки на километър за тежкотоварните камиони сред 3,5 и 12 тона. Това предлага районното министерство. Тол системата би трябвало да проработи от март 2020 година

Автобусните превозвачи заплашиха, че ще излязат на общонационален митинг на 13 декември поради размера на таксите. Те предвиждат и нарастване на билетите за пътуващите.

Повече по тематиката от Александър Марков.

Размерът на тол таксите ще зависи от екологичиня клас на камионите и броя на осите, т.е. размерът на товарите, които транспортират.

За най-масовия тежкотоварен превоз, сред 3,5 и 12 т., за най-екологичните коли от клас Евро 5 и 6 тол таксата да е 4 ст. за километър, предлага Министерство на регионалното развитие. За по-ниските екокласове таксата ще е сред 5 и 7 стотинки за километър.

Това значи, че ТИР с клас Евро до 12 тона ще заплаща по 14 лева за дистанцията от София до Бургас. До Варна - 16 лв., а от Варна до Бургас - 4 лв..

Автобусните превозвачи, обаче, са недоволни, тъй като - макар договарянията от началото на тази година и обещанието да са отвън обсега на тол системата - те също в последна сметка ще заплащат.

Който замърсява и транспортира повече, ще заплаща повече. Това е правилото на новата тол система.

Най-високи тол такси ще заплащат тировете над 12 тона с доста оси и остарял еко клас - сред 11 и 36 стотинки за километър. Така дистанцията от София до Бургас или Варна ще им коства 71-77 лева
Георги Балабанов, Национално тол ръководство: Тол системата започва с обсег от 6050 км. От общите 20 000 км, колкото е дължината на РПМ, едни 14 000 остават, по този начин да се каже, безвъзмездни за тежкотоварния трафик. Те там няма да заплащат тол такса.
Най-недоволни от новата тол система са автобусните превозвачи, тъй като желаеха да бъдат извадени от нея. Недоволни са и поради размера на таксите.

Държавата предлага рейсовете над 12 т да заплащат сред 5-9 ст. за километър на автомагистрала, под 12 т - сред 4 и 8 стотинки. Те в този момент заплащат винетки.
Магдалина Милтенова, Национално съдружие на автобусните превозвачи в България: Между половин стотинка и стотинка и половина сега заплащат превозвачите по отношение на винетната такса. Ако изчислим винетната такса, която заплащаме, по отношение на километрите, които изминаваме, това е сред половин стотинка и стотинка, най-много стотинка и половина. Сега от нас се чака да плащаме най-малко 4 стотинки в най-хубавия случай.
Според тях, поради таксите компании ще банкрутират, а останалите ще подвигат цената на билетите.
Магдалина Милтенова: Министерство на регионалното развитие и АПИ предвиждат към 7% нарастване на цените. Така че няма по какъв начин това да не рефлектира върху всички артикули и услуги, освен върху билетите.
Автобусните превозвачи ще желаят среща с премиера Борисов за намиране на компромис. Те заплашват с митинг на 13 декември и прекъсване на линии от 13 януари. Тежкотоварните превозвачи към този момент няма да стачкуват, само че също желаят по-ниски такси.
Йордан Арабаджиев, Съюз на интернационалните превозвачи: Бизнесът чака допустими цени от порядъка на 8-10 ст. по нашите планове, ще бъдат изцяло задоволителни да се извърши условието по повод събирането на средства за поддръжка на пътищата.
Леките коли остават отвън обсега на системата. Те, както и до момента, ще заплащат с винетки: 10 лева - уикенд винетка, 15 лева - седмична, 30 лева - месечна, 54 лева - тримесечна и 97 лева - годишна винетка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР