Тол системата за електронно събиране на пътни такси на база

...
Тол системата за електронно събиране на пътни такси на база
Коментари Харесай

Тол системата е готова за техническа експлоатация от 16 август


Тол системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние за транспортни средства с тегло над 3,5 тона е подготвена да бъде въведена в техническа употреба от 16 август, заяви АПИ. Тогава ще стартират проби на системата на терен с действителни данни от бордови устройства и маршрутни карти, с цел да се добие визия за разноските на превозвачите.

Най-рано през ноември се чака системата да може да бъде въведена в комерсиална употреба, откакто в разговор с транспортния отрасъл се реализира консенсус за цените и за обсега на пътищата с тол и бъде потвърдена нейната успеваемост при таксуването на база изминато разстояние. Дотогава тежкотоварните коли ще заплащат електронна винетка.

За задачата се приготвят законодателни промени, които се чака да бъдат признати до края на лятната сесия на Народното събрание.

На 3 юли следва следващ кръг от договаряния с превозвачите, а на 5 юли ще бъде и първото съвещание на Обществения съвещателен съвет по въвеждането на тол системата към министъра на районното развиване и благоустройството.

До момента са построени 65 от 100 контролни точки с камери, които ще наблюдават за редовността на ползвателите на пътя дружно с мобилните екипи на Научно-техническо управление. Всичките 100 рамки би трябвало да са подготвени до старта на системата на 16 август.

От 1 юли стартира преоборудването на съществуващите 195 рамки за следене на трафика. Също от началото на идващия месец стартира образованието на тол инспекторите за работа в режим тол, с цел да има техническа подготвеност за надзор на пътя.

До момента са тествани над 640 000 автомобила, от тях близо 90 000 са с непозната регистрация. За нарушавания са наложени 33 230 обезщетителни такси и са формирани към 3 900 акта за определяне на административно нарушаване. Санкционираните непознати жители са над 7 800.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР