Тол -системата трябва да заработи изцяло най-късно до 1 март

...
Тол -системата трябва да заработи изцяло най-късно до 1 март
Коментари Харесай

Отлагат старта на тол- системата за март догодина


Тол -системата би трябвало да проработи напълно най-късно до 1 март 2020 година. Това взеха решение депутатите с измененията на второ четене в Закона за пътищата, съобщи БГНЕС.

Първоначално бе планувано системата за таксуване на база изминато разстояние да започва на 16 август тази година, само че от сектора на превозвачите показаха подозрения по отношение на тарифирането. Това принуди ръководещите да дадат ход единствено на техническата част, а действителното събиране на таксите, които ще заплащат камионите с тегло над 3,5 тона, да бъде отсрочено за следващата година. Това обаче е единствено краен период. Ако тестванията се окажат сполучливи и бъде реализиран бърз консенсус за обсега на пътищата и размера на цените, системата може да проработи и по-рано.

В рамките на днешните диспути се чуха мощни рецензии от опозицията. „ Управляващите са неспособни да вършат огромната промяна с тол системата “, съобщи от трибуната Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия. Според него държавното управление е показало новата система като панацея, а хората са очаквали след заработването ѝ на 16 август генерираните от нея средства да бъдат употребявани за ремонт и рехабилитация на пътищата у нас. „ Нещо повече – побързахме да наемем 600 индивида, които работят в тази система. На близки и познати се обезпечи работа и в това време хората са в очакване, че ще стартират поправки “, продължи с рецензиите Стойнев.

Според него огромният въпрос е кое в действителност постанова отлагането на тол системата. „ Защото има хора, които са недоволни. Питам аз, къде бяхте вие, през тези години, да обясните на превозвачите какви ще бъдат цените?”, попита той от трибуната и изрази безпокойство, че даже и след 6 месеца новата система няма да бъде подготвена.

„ Тук става дума за няколко месеца, в които, заради справедливи аргументи сме решили хем да се откри нужният баланс сред ползите на заинтригуваните страни, хем самата система да се тества в действително време”, бе отговорът на Александър Ненков от ГЕРБ. Депутатът изрази убедеността си, че новата система ще бъда построена добре и ще започва без проблеми.

„ Ще се употребяваме от нейните богатства години напред”, увери Ненков и напомни, че генерираният от системата запас ще оказва помощ за рехабилитацията на пътищата.

За действието на системата към този момент е построено Национално тол ръководство, където общо 629 чиновници работят в особено оборудвани пространства – диспечерски пункт, стая за надзор, кол-център и други. Първоначално в обсега на системата се чака да влязат към 6 хиляди километра от пътната мрежа на страната, най-вече директните коридори – автомагистралите, пътищата от първи клас и отчасти тези от втори. Специално основан тол калкулатор пък ще подкрепя превозвачите при избора на най-благоприятен маршрут.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР