Тол системата ще бъде стартирана пробно у нас от 16

...
Тол системата ще бъде стартирана пробно у нас от 16
Коментари Харесай

Ползваме тол системата пробно от 16 август

Тол системата ще бъде стартирана пробно у нас от 16 август. Това стана ясно от изказване на заместник-министъра на районното развиване Николай Нанков.

Първоначално новият метод на заплащане за пътищата ще важи единствено за товарните транспорти. Направен е и тол калкуратор, който ще оказва помощ на превозвачите да избират най-подходящия маршрут.

Първоначално системата ще обхване 6000 км от републиканските пътища. Това ще бъдат най-вече директни коридори - автомагистрали, първокласни пътища и част от второкласните. За другите сектори ще има и обособени цени.

„ Най-точните резултати ще бъдат ясни, когато стартираме техническа употреба, когато имаме бордови устройства, GPS тракери, карти за тежкотоварните коли, на база, на които се регистрира действително изминатото разстояние. Така ще имаме действителна визия - ние и сътрудниците от транспортния отрасъл, какъв брой би им коствало прекосяването по републиканската пътна мрежа ”, сподели зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков.

За бързото събиране и обобщаване на информацията отговорност носи новоизграденото тол ръководство. След като станат ясни цените и обсега на тол системта ще бъде пуснат специфичен онлайн калкулатор, с който всеки транспортьор ще може да пресмята разхода си за премиване по избран маршрут.

„ Те ще могат да възнамеряват пътуванията си въз основата на динамичен избор от карти по отношение на начална и последна точка, генериране и калкулиране на маршрут ”, разяснява проф. Олег Асенов, шеф на Националното тол ръководство.

От районното министерство чакат след въвеждането на системата приходите от тол таксите да бъдат към 700 млн. лева годишно.

Към момента от началото на 2019 година са продадени над 4000 винетки - приходите, от които са близо 240 млн. лева Глобите при липса на винетка пък покриват напълно заплатите на чиновниците в  тол  ръководството.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР