Тол системата и плащането за изминато разстояние на тежките камиони

...
Тол системата и плащането за изминато разстояние на тежките камиони
Коментари Харесай

Правителството раздаде несъществуващи 1 милиард лева

Тол системата и заплащането за изминато разстояние на тежките камиони към момента са в бъдеще време, само че ръководещите към този момент разпределят предстоящите доходи от нея. На две следващи съвещания в границите на седмица  бяха " наместени " близо 1 милиард лв.. Миналата сряда министрите дефинираха крупната сума от към 550 млн. лева за ремонт на пътища и за създаване на нови прави. 7 дни по-късно държавното управление реши да отпусне нови близо 420 млн. лева за създаване на пътища в Северозападна България. Става въпрос за от дълго време планувания и обещаван скоростен път от Мездра до Ботевград.

Очаква се средствата още веднъж да дойдат от бъдещи доходи от тол системата, с която тировете ще плащат за изминато разстояние по част от пътищата. Парадоксът е, че съответният обсег на трасетата, за които ще се заплащат такси, към момента не е избран. Първоначално се говореше за над 60% от републиканската пътна мрежа - автомагистрали, първокласни и второкласни пътища, както и даже за част от третокласната мрежа. Последните анонси са, че платена ще е единствено към една трета от шосетата - към 6000 километра, като в обсега на тола ще се включат най-натоварените директни трасета. Но и това не е дефинитивно несъмнено. Не са написани и таксите, които транспортните средства ще заплащат. Те ще зависят и от екологичната категория на камиона, както и от неговото натоварване.

В средата на август компанията - реализатор на тол системата - австрийската " Капш ", я съобщи на Агенция " Пътна инфраструктура ". Това бе датата, от която тировете трябваше да стартират да заплащат за придвижването си през страната ни. Заради сериозното забавяне със законови промени срокът за въвеждане на тол системата бе отсрочен за " не по-късно " от март идната година. В момента по уверенията на АПИ толът е в пробен интервал. Предстои с превозвачите да бъдат съгласувани дефинитивно и съответните размери на таксите. Макар в началото да се говореше, че от тол такси ще влизат над милиард лв. на година, упованията последователно бяха понижени до към 600 млн. лева Как това се вписва в великодушните обещания на държавното управление, не бе обяснено.

Очаква се строителството на пътя от Мездра до Ботевград да стартира до края на годината, а срокът за привършване е 2023 г. Изпълнителите също към този момент са избрани. Особен е методът на финансиране, който се употребява за първи път у нас при сходен вид строителство - изпълнителят да получи парите едва след цялото завършване и приемането на обекта (след като към този момент има подписан акт 16). Очакванията на районната министърка Петя Аврамова са новият модел на финансиране да работи дисциплиниращо на строителите.

Стойността на лот 1 от това трасе с дължина малко над 19 км е близо 133 млн. лева без Данък добавена стойност Изпълнителят е дружеството „ Геопът Лот 1 “, което включва компаниите „ Геострой “ и „ Пътстрой 92 “. Цената за лот 2 с дължина 13.4 км е близо 223 млн. лева без Данък добавена стойност, той ще бъде предоставен на  Консорциум „ МБ Лот 2 - 2019 “, в който вземат участие " Европейски пътища " АД  (бившата „ Пътища Пловдив “, която се свързва с „ Агромах “), " Водно строителство-Благоевград " и словашката компания " Вахостав С-К ". 

Регионалният министър съобщи, че секторът е предпочитан за държавното управление на Борисов. В същото време данни на Евростат сочат, че Северозападна България е районът с най-смъртоносни пътища в Европа.

Преди седмица правителството утвърди първия над половин милиард от предстоящите пътни такси. 144.6 милиона лева са определени за Околовръстното шосе на София от пътен възел " Младост " до " Цариградско шосе ", където е връзката с автомагистрала " Тракия ". Други над 400 млн. лева бяха предвидени за ремонти, подсилване и обезопасяване, изследвания на пътища и уреди по републиканската мрежа за идващите три години.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР