Тол системата е изградена на 100%, обяви Агенция "Пътна инфраструктура".

...
Тол системата е изградена на 100%, обяви Агенция "Пътна инфраструктура".
Коментари Харесай

Тол системата е изградена на 100%, обяви пътната агенция

Тол системата е построена на 100%, разгласи Агенция "Пътна инфраструктура ". От през днешния ден АПИ посредством Националното тол ръководство ще оперира електронната система и в частта за тол таксуването, а освен за електронните винетки, както беше досега. В постройката на Научно-техническо управление Георги Терзийски и изпълнителният шеф на „ Капш Трафик Солюшънс “ ДЗЗД (спечелила публичната поръчка за 185 млн. лева - бел. ред) Михаел Вебер размениха приемо-предавателните протоколи, с което страната приема тол системата, включително 100 новоизградени и 100 преоборудвани стационарни контролни точки. За останалите 95 съществуващи контролни точки, на които са инсталирани трафик камерите на АПИ, следва преоборудване с лазерни скенери и камери. Срокът по контракта с изпълнителя е до февруари 2020 година

От АПИ коментират и по какъв начин тъкмо ще работи тол системата. След старта на комерсиалната употреба при пазаруването на маршрутна карта ползвателят на републиканската пътна мрежа ще би трябвало да зададе първична и последна точка на своя маршрут. Системата ще му предложи къс или по-дълъг път. След като уточни избор, ще би трябвало да зададе и междинни точки, през които ще мине – минимум две и най-вече четири междинни точки, или общо най-вече 6 точки. Системата автоматизирано ще пресметна дължимата сума и ще попита клиента за удостоверение на въведените параметри – на маршрута и на транспортното средство (категория, емисионен клас, брой оси). Маршрутните карти ще са с годност 24 часа и записаните консуматори ще могат да си ги купят до 7 дни авансово, а нерегистрираните консуматори – до 24 часа преди началото валидността й.

Освен пазаруването на маршрутна карта на конференцията беше демонстрирана и работата на стационарните контролни точки. Т.нар. портални рамки са оборудвани с 3D лазерни скенери, с разнообразни типове камери за всяка от лентите за придвижване, както и с камера за преглед. Когато пътно транспортно средство доближава портална рамка се включва лазерният скенер, който задейства цялата рамка, камери и така нататък Правят се две фотоси – една на предната регистрационна табела и една от камерата за преглед, след отминаването на транспортното средство се прави фотография на задната регистрационна табела. Следва автоматизирана инспекция от системата на двете фотоси за съвпадане на регистрационните табели. При 100% съвпадане информацията се изпраща към центъра за данни в Научно-техническо управление, само че единствено в случай че транспортното средство е извършител, а информацията за изрядните ползватели на пътя автоматизирано се изтрива, с цел да не се натоварва системата ненужно.

При по-малко от 95% съвпадане, информацията от стационарните контролни точки се насочва към центъра за верификация на нарушаванията в Научно-техническо управление и се ревизира още веднъж. Може да се изиска от системата спомагателна фотография от камерите за преглед, която още веднъж се удостоверява от супервайзър. Едва тогава нарушаването се обработва и се подава към инспекторите на Научно-техническо управление на пътя.

Очаква се тол системата да влезе в употреба от следващата година. Това бе записано с промени в закона, направени от ГЕРБ. Държавата получи период до 1 март 2020 година По принцип първичният проект бе тол системата да проработи на 16 август. После бе заложен период ноември-декември.

Идеите към този момент са обсегът на системата да е към 6000 километра, като единствено при част от второкласните пътища ще има таксуване. Към момента държавното управление и бизнесът са се спрели на вид, при който ставката за товарните коли ще е 0.36 лева на километър, а минималната - 0.25 лева на километър. Таксите за рейсовете към момента са на стадий разискване с браншовите организации.

Освен отсрочване на старта на системата, с измененията в Закона за пътищата бе несъмнено и кой ще доставя товарните коли с нужните бордови устройства, посредством които ще се подава информация за изминато разстояние. Тази активност ще се прави от частни компании, а не от АПИ, каквито проекти имаше.

Ефектът от това упражнение е, че нови 2% от приходите от тола ще отидат за доставчиците на данни. Действително, към този момент не е ясно дали тази нова комисионна ще е част от 7-те %, които ще получават доставчиците на електронни винетки и тол такси, или общо 9% от приходите ще се насочат към даването на чисто административни услуги. Това са към 50 млн. лв., в случай че следваме последните планирани данни на зам.-министъра Николай Нанков, съгласно които годишният доход от тол такси ще е към 700 млн. лв..

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР