Тол системата е един от вариантите да финансираме една система,

...
Тол системата е един от вариантите да финансираме една система,
Коментари Харесай

Петя Аврамова: 8000 километра от републиканската пътна мрежа са в лошо състояние


Тол системата е един от разновидностите да финансираме една система, която от години е недофинансирана и средства, които се дефинират от бюджета всяка година са незадоволителни да покрием всички потребности за ремонт на пътища.

Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова в ефира на „ Здравей, България”, предава NOVA.

"8000 км фактически, от направената инвентаризация на цялата републиканска пътна мрежа, са в неприятно положение. За да финансираме този бранш е належащо да създадем и тази тежка и сложна, само че нужна промяна и да въведем тол системата. От протичащото се в последните дни е ясно, че няма да е елементарно нейното въвеждане”, призна министърът.

Регионалният министър съобщи, че се работи регулярно по график, тъй че механически на 16 август да бъде пусната тол системата. „ Започна тестови интервал от през днешния ден. Той ще продължи три месеца, с цел да се тестват всички съставни елементи на системата. От 16 август ще стартира и тестване в действително време, т.е. доказване в действително време на към този момент фискалната част на системата с действително събиране на такси. Технически се движим по график”, посочи тя и добави, че единствено 25% от цялата пътна мрежа ще бъде заплатена с такси, а от тях ще има и такива, които ще бъдат включени в тол системата, само че няма да се заплаща такса. Аврамова уточни още, че прекосяването по общинските пътища също няма да се заплаща.

По мотив изказванията на превозвачите за размера на таксата, Аврамова разяснява: „ Ние направихме една среща в Министерство на регионалното развитие с превозвачите, по-късно имаше втора среща и по-късно чухме техни мнения. Всъщност търсим градивен разговор, само че това, което беше изнесено от тях в огромната си част са лъжи, тъй като ние също сме създали сметки за отражението на тол таксите върху питателните артикули. Най-голямото нарастване е към лев оскъпяване на билета, в случай, че рейсът е изчислен на 20 пасажери, а не на 45 или 50, колкото е 100-процентовият размер. Ако цялата тежест отиде в цената на билета, най-скъп би бил от Варна до София ", съобщи министърът.

Аврамова съобщи, че има настройка преди 24 май да бъде отворена новата права по Автомагистрала "Струма ". "Ще се опитаме да отворим новата права от 6,5 км на Автомагистрала „ Струма” преди почивните дни за 24 май, защото допускаме, че ще има по-интензивен трафик по пътищата на България. Строителите имат подготвеност ", сподели тя.

„ Това е права, която ще облекчи трафика и няма да се постанова влизане в Благоевград. Това е права от Благоевград до пътен възел Благоевград - юг. Вчера направихме ревизия на градежа, разговаряхме със строителния контрол и със строителя, проследихме напредъка в осъществяването. Очаквам в околните дни, преди празниците, да има подготвеност да пуснем пътното платно в приключен тип. От Автомагистрала „ Струма” остава тежкият сектор през Кресненското дефиле. До края на годината би трябвало да имаме определен строител, да се проектира и да стартира строителството. До 2023 година би трябвало да приключим с автомагистралата, с цел да не изгубим европейско финансиране”, изясни министърът.

Тя посочи, че за пътя Видин-Ботевград сега се избират изпълнителни. „ Очаквам в околните една-две седмици да бъдат отворени и ценовите предложения, подадени за двата ЛОТ-а на сектора от Мездра до Ботевград, тъй че до края на годината да стартират и действителни строителни дейности”, добави тя.

Регионалният министър разяснява и наложените ограничавания до 90 км/ч по Автомагистрала ”Тракия” от Чирпан до Стара Загора. По думите й ремонтът ще коства над 60 млн. лева и ще може да стартира след летния сезон „ Действително има проблеми с пътната основа, което е провокирало и неравностите по пътното платно. Ограничението е само за сигурност. Всеки, който е пътувал по този сектор, знае, че 140 км/ч е невъзможна скорост по тази права. Необходими са над 60 млн. лева за поправяне на този сектор, тъй като има потребност от ремонт на пътната основа, а това е непостижима сума за избрания бюджет на АПИ и по тази причина за там ще се търсят целеви средства. Това е главен ремонт, за който би трябвало да изберем реализатор и да го възложим, само че поради и наближаващия летен деен сезон и пътуването по автомагистралата, ремонтните действия ще се опитаме да ги изнесем след летния сезон”, изясни тя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР