Току що всички часовници се върнаха с един час назад

...
Току що всички часовници се върнаха с един час назад
Коментари Харесай

Вече живеем по зимното часово време. Може да останете с час повече в леглото

Току що всички часовници се върнаха с един час обратно и към този момент сме в зимното часово време. Така че сега не е 4 часа сутринта, а 3. От на следващия ден към този момент ще се стъмва по-рано, само че заран, като отиваме на работа, ще е ярко. Всъщност това е била една от главните аргументи преди време за измислят промяната на времето - с цел да се пести от електрическата сила за осветяване.

Само до преди някакви си 250 години, точният час е нямал никакво значение. Хората, заети главно със земеделие, са се съобразявали само с циклите на слънцето.

Но индустриалната гражданска война трансформира това. Поточните линии във фабриките изискват прецизен синхрон сред доста хора. И животът на всички стартира да се управлява от часовника и точното разписание.

Първо във Англия се появяват карети по разписание, само че единствено с час на потегляне. Часовниците се разминавали съществено даже в разнообразни градове.

Едва преди 140 години английското държавно управление със закон задължава популацията си да живее съгласно часовника, а не съгласно биологичните си ритми, подчинени на локалните цикли на изгрева и залеза. Тази унификация става повсеместна доста бързо, наложена от световната мрежа на жп превоза.

Първите часовникови кули в България следват хода на индустриалната гражданска война, първият градски часовник в София се появява едвам преди 130 години.

Днес световното унифициране на времето стартира да губи смисъл. Все повече се натрапват минусите му.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР